Нардепи принесли до КСУ заяву зі зверненням до суддів подати у відставку

доповнено

Голова парламентської фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія разом з іншими народними депутатами приніс до Конституційного Суду підписану парламентаріями заяву зі зверненням до одинадцяти суддів КС, які голосували за рішення щодо антикорупційної реформи, добровільно подати у відставку.

Про це в середу, 4 листопада, повідомляє “Укрінформ”.

Цю заяву підписали понад дві сотні народних депутатів.

“Позиція така: ми закликаємо одинадцятьох суддів Конституційного Суду, які підтримали рішення від 27 жовтня, чотири не підтримали, про них тут немає мови, а ці одинадцять – закликаємо їх добровільно піти у відставку. Ми могли би, якщо треба, зібрати більше підписів, щоб продемонструвати: у нас є достатня кількість голосів, фактично це така символічна цифра, щоб вони розуміли, мовляв, у нас є політична воля це зробити”, – сказав Арахамія.

Народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк запевнив, що судді “точно отримали звернення народних депутатів”.

“Сподіваюсь, воно буде мати певний ефект. Але поки що немає новин, наскільки вони будуть дослухатись до цього звернення. Ми будемо реєструвати сьогодні законопроєкти, будемо їх проводити в порядок денний. Зокрема для того, щоби, скажімо, народ України точно не опинився з тим непередбачуваним і не дуже патріотичним судом, який ми зараз бачимо”, – сказав він.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент України Володимир Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Також домовилися прискорити судову реформу.

Ввечері 29 жовтня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства.

30 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції виконало розпорядження уряду й відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Читайте також:
У КСУ є група суддів на чолі з головою, які симпатизують Росії, – Веніславський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.