Лауреатом Національної премії за захист свободи слова став колишній політв’язень із Донецька Асєєв

 

Лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка у 2020 році став донецький журналіст і письменник Станіслав Асєєв.

Про це Асєєв повідомив на своїй сторінці у фейсбуці у вівторок, 3 листопада.

“Маю честь повідомити, що став лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка за 2020 рік. Премію присуджено Національної спілкою журналістів України. Дякую колегам за довіру та чергову приємність”, – написав він.

“З перших днів затримання Станіслава (російськими бойовиками у Донецьку, – “Н”) до боротьби за його звільнення підключилася спілка і наші міжнародні партнери. Постійно на міжнародному рівні приймалися заяви про припинення переслідування журналіста, ми шукали всі форми і всі майданчики, підкреслюючи, що журналісти важливі, що їх не можна чіпати, не можна розправлятися за їхню роботу. І члени спілки журналістів провели кілька акцій солідарності – наприклад, підписували листівки і привітання Станіславу до його 30-річчя. Радий, що сьогодні маємо можливість привітати колегу особисто”, – цитує голову Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка пресслужба НСЖУ.

Із окупованого Донецька Станіслав Асєєв писав про ситуацію в місті для низки українських медіа.

Журналіста затримали у травні 2017 року, звинувативши у шпигунстві та піддавши катуванням у сумнозвісній тюрмі “Ізоляція”.

Визволення колеги постійно вимагали українські журналісти та міжнародні організації.

Під час церемонії нагородження Станіслав Асєєв подякував усім журналістам, які надавали підтримку під час його ув’язнення.

“Ця підтримка була визначальною і те, що до мене була прикута така, зберегло мені здоров’я в тих умовах. Навіть на ту територію доходить інформація про підтримку журналістів з боку міжнародної спільноти. Пам’ятаю, коли мене привезли до слідчого, одне з обвинувачень полягало в тому, що я писав слово “ДНР” у лапках. І за це мені дали п’ять років – хоча у мене вже була стаття за “шпигунство” і 10 років ув’язнення. Це зайве свідчення того, наскільки прискіпливо російські спецслужби та проросійська влада відстежують діяльність усіх журналістів, наскільки вони бояться тих, хто від них не залежить”, – сказав Асєєв.

Довідково
Журналістська премія імені Ігоря Лубченка, який багато років очолював спілку журналістів, присуджується працівникам медіа та організаціям, що досягли успіхів і суспільного визнання у відстоюванні права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Лауреата оголошують щороку в день народження Ігоря Лубченка – 3 листопада.
У попередні роки лауреатами премії ставали Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв, Роман Сущенко. У 2019 році премію присудили кримськотатарським громадянським журналістам, переслідуваних російською владою за правдиве висвітлення ситуації на окупованому півострові.

Читайте також:
“Для Одеси – інший сценарій”: Асєєв розповів, що сказав йому в полоні одеський сепаратист

В ОРДЛО вже нема чого інтегрувати до України, – ексзаручник Асєєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна