Інститут ядерних досліджень РФ виявився офіційним користувачем надр на Донеччині, – StateWatch

 

Інститут ядерних досліджень Російської академії наук з 2007 року є власником спеціального дозволу на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі на Донеччині.

Про це в понеділок, 2 листопада, інформує StateWatch із посиланням на лист Державної служби геології та надр до РНБО від серпня 2020.

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) звернулася до Ради національної безпеки і оборони.

У зверненні до РНБО йдеться про те, що у 2007 році Міністерство охорони навколишнього природного середовища України надало Інституту ядерних досліджень РАН спеціальний дозвіл на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі терміном на 20 років.

Цей дозвіл передбачає будівництво та експлуатацію підземних споруд, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин, зокрема для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин та відходів виробництва, а також скидання стічних вод.

Джерело: statewatch.org.ua

“Те що інститут Російської академії наук  був викритий серед власників спецдозволів на надра лише 2020 року свідчить про те, що  система державного моніторингу потенційного та реального впливів російських структур на економіку  в Україні неефективна”, – заявив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський.

Державна служба геології та надр звернулася до РНБО з проханням внести Інститут ядерних досліджень РАН до санкційного списку ще у серпні. У StateWatch підкреслили, що станом на листопад санкції не введено.

Читайте також:
Уряд спростив процедуру отримання дозволів на використання надр

В Україні вперше дозволили видобувати уранову руду приватній фірмі. “Прокладці” з кола Авакова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна