В Україні вперше дозволили видобувати уранову руду приватній фірмі. “Прокладці” з кола Авакова

 

ТОВ “Атомні енергетичні системи України” з американськими інвестиціями стало першим приватним підприємством в історії України, яке отримало дозвіл на видобуток уранової руди.
Водночас, інформує “Новинарня“, з посиланням на відкриті джерела, ідеться про фірму-“прокладку”, ймовірно пов’язану з політично-бізнесовою групою “Народного фронту”.

За даними ЗМІ, компанія “Атомні енергетичні системи України” отримала спеціальні дозволи на геологічне вивчення надр, у тому числі дослідно-промислову розробку уранових руд на чотирьох ділянках у Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Концентрат уранової руди використовується для при виробництві ядерного палива для атомних електростанцій.

Дозволи на користування надрами надані Державною службою геології та надр України відповідно до наказу №415 від 5 листопада 2018 року. Документ підписав тимчасовий в.о. голови Держгеонадр Олег Кирилюк.

Протягом найближчих трьох років “Атомні енергостистеми” мають намір інвестувати більше 1 мільярда гривень в рамках реалізації проектів розвідки уранових родовищ.

Водночас, як пишуть “Наші гроші”, спецдозволи видані “АЕСУ” без проведення аукціонів. Підставою для їх видачі Держгеонадра вказали програну в судах справу 826/6873/16 за позовом “АЕСУ”, яка довела, що орендувала на уранових родових цілісно-майнові комплекси, а тому мала за діючим до квітня 2016 року Порядком отримати спецдозволи без конкурсів. Справа в два кола розглядалася в судах в 2016-2018 роках, позов “АЕСУ” було задоволено.

“Цікаво, що в 2017 року попередній керівник Держгеонадр Микола Бояркін за результатами судових розглядів видав накази №92-95 від 28 лютого (нині відсутні на сайті Держгеонадр), за яким було доручено видати «АЕСУ» чотири спецдозволи на користування Сурської та Новогурівською площами в Дніпропетровській області та Сафонівською та Михайлівською площами в Миколаївській області. Але в базі ДНВП «Геоінформ України» в переліку виданих спецдозволи по цим ділянкам відсутні. Бояркін був звільнений Кабміном через півтора місяці після підписання цього наказу.
Нинішній наказ за підписом Кирилюка повністю повторює попередній і надає чотири уранових площі в користування до 5 листопада 2021 року”, – зазначають “Наші гроші”.

За даними ЗМІ, всі згадані площі є високо перспективними.

ТОВ “Атомні енергетичні системи України” (АЕСУ) створене у 2015 році. Серед акціонерів АЕСУ є американська компанія U-Tech Energy, яка прописана в штаті Делавер, що є внутрішнім офшором США.
Із 2016 року ТОВ “Ю-Тек Енерджи” є власником “АЕСУ”, тож “Атомні енергостистеми” називають “фірмою-прокладкою”.

“Керівником української фірми є харків’янин Олександр Настенко. Він був серед числа перших засновників фірми в 2015 році, де його партнерами були Даніїл Бєляєв, Віталій Якименко та Роман Дружбін.
Якименко, Настенко та Дружбін причетні до створення низки підприємств, які в 2016-2017 роках отримали в користування цінні родовища без аукціонів або в результаті їх формального проведення, що встановив Антимонопольний комітет України.

Згаданий вище Роман Дружбін – колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на прізвисько Саша Браслет. Сьогодні Павлюченко є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвіцького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова”, – ідеться в повідомленні сайту “Наші гроші”.

Олександр Павлюченко, він же “Саша Браслет”

Видання нагадує, що Олександр Павлюченко у середині нульових років був помічником нардепа від Партії регіонів, бізнесмена Миколи Злочевського, котрий за часів президента Януковича працював міністром екології, а потім утік.

У 2017-2018 роках власником та співвласником фірм, до створення яких були причетні Настенко та Дружбін, став власник мережі “АТБ” Геннадій Буткевич або його оточення, зазначають також “Наші гроші”.

Читайте також:
У “Народному фронті” кажуть, що будинок їхнього
депутата-мільйонера обстріляли з гранатомета

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна