Законопроєкт президента щодо КСУ має ознаки конституційного перевороту, – Тупицький

 

Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький назвав законопроєкт президента Володимира Зеленського “Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства” таким, що має ознаки конституційного перевороту.

Про це Тупицький заявив у п’ятницю, 30 жовтня, на брифінгу в Києві, передає “24 канал”.

Він зауважив, що над законопроєктом працювали вночі, при цьому документ порушує відразу кілька статей Конституції України.

“Я відповідально заявляю: законопроєкт №4288 президента Зеленського, який написали за ніч, має ознаки конституційного перевороту в Україні. Ініціатива президентська, скасуймо указом президента рішення КСУ, навіщо вв’язувати в цю неконституційну процедуру парламент”,
– зауважив він.

У законопроєкті йдеться про розформування складу КСУ. Тупицький додав, що не здивується, якщо у парламенті також запропонують перетворити КСУ на Палату Верховного Суду.

“Теж варіант, але в нерозвинених країнах. Можна з Палати створити Конституційний Суд, розвиваючи демократичні засади в суспільстві. Але не можна з Конституційного Суду зробити Палату. Це звуження. Дивуватися нема чому. Це ж монобільшість…”, – вважає Тупицький.

Він дорікнув парламенту за якість його законів і запитав, чому за це повинен відповідати лише Конституційний Суд.

“Ну, ви ж парламентарі. Ну, будь ласка, створюйте такі закони, погоджуйте з опозицією, з усіма. Ви маєте працювати разом. Створюйте такі закони, щоби не доводилось звертатися до КСУ. Ви ж подивіться, що відбувається: закон не встиг прожити ще місяць, як вже є подання до КСУ. Закон – подання, закон – подання, – нас закидали просто”, – сказав суддя.

Тупицький наголосив, що попри постійні подання нардепів щодо неконституційності того чи іншого закону, рішення КСУ у висновку однаково не виконують.

“А тепер – звільнити склад КСУ. Чому? Комусь він неугодний? Напевно. Використали провокаційну ситуацію, яка склалася з антикорупційним законодавством”, – підсумував суддя.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань правової політики планує наступного тижня розглянути ініційований президентом законопроєкт №4288 щодо припинення повноважень чинного складу Конституційного Суду.

Як інформувала “Новинарня“, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент України Володимир Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Також домовилися прискорити судову реформу.

Ввечері 29 жовтня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства.

30 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції виконало розпорядження уряду й відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Читайте також:
“Суддів – до Ростова”: в Києві пройшла акція протесту під стінами КСУ. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна