“Суддів – до Ростова”: в Києві проходить акція протесту під стінами КСУ. ФОТО, ВІДЕО

 

У Києві під будівлею Конституційного Суду вранці в п’ятницю, 30 жовтня, проходить акція на знак протесту проти скасування антикорупційної реформи.

На акцію “Відправимо суддів-зрадників КСУ до Ростова” зібралися кілька сотні людей, передає “Укрінформ”.

“Всі зв’язки з Російською Федерацією суддів Конституційного Суду України і людей, які їх контролюють, мають бути зупинені кримінальними розслідуваннями і кримінальними покараннями. Тоді буде справді очищення суду. А після очищення КСУ парламент, де у президента є більшість, під контролем всієї України має прийняти закон, за яким в КС можуть потрапляти лише справжні конституціоналісти, люди з кришталевою репутацією, люди з розумінням, що таке Конституція і що вони слугують лише українському суспільству”, – зазначили організатори.

Активіст Віталій Овчаренко зазначив, що Конституційний Суд треба очищувати, але робити це треба відповідно до закону, Конституції.

На акції також присутні активісти Катерина Бутко, Сергій Стерненко, голова “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін та інші.

Сергій Стерненко. Фото: Ганна Велігдан, “Новинарня

Протестувальники мають з собою плакати з написами “КС – з міжнародним днем унітазу”, “Корупційний Суд України”, “F*uck corruption” тощо.

Новинарня КСУ акція 25 Новинарня КСУ акція 20 Новинарня КСУ акція 23 Новинарня КСУ акція 22 Новинарня КСУ акція 18 Новинарня КСУ акція 17 Новинарня КСУ акція 21 Новинарня КСУ акція 14 Новинарня КСУ акція 15 Новинарня КСУ акція 12 Новинарня КСУ акція 11 Новинарня КСУ акція 10 Новинарня КСУ акція 9 Новинарня КСУ акція 8 Новинарня КСУ акція 7 Новинарня КСУ акція 3 Новинарня КСУ акція 2 Новинарня КСУ акція 13 Новинарня КСУ акція 1 Новинарня КСУ акція 4 Новинарня КСУ акція 5 Новинарня КСУ акція 16 Новинарня КСУ акція 24 Новинарня КСУ акція 19 КСУ акція 7 КСУ акція 6
<
>
Акція протесту під Конституційним Судом 30 жовтня 2020. Фото: Ганна Велігдан, "Новинарня"

Учасники заходу також символічно принесли під КСУ для суддів, які голосували за скандальне рішення, валізи та спільний квиток до Ростова.

Зокрема, плакат у вигляді символічного квитка наклеєний на металеву огорожу перед судом із зображенням експрезидента-втікача Віктора Януковича і даними як на посадковому документі на символічний потяг “Київ-Ростов”.

Фото: “Слово і діло”

На цьому символічному квитку зазначається, що він – на вантажний вагон, пропонований сервіс – кайданки, а місця – за ґратами.

Поруч із парканом під будівлею суду стоїть кордон із правоохоронців.

Також мітингувальники біля КСУ закидали будівлю суду презервативами і запалили фаєри та димові шашки. Фальшфаєри також кидали за огорожу КС.

Фото: Роман Сініцин/Facebook

Коментар Сергія Стерненка:

Організаторами протесту виступили “Центр протидії корупції”, фундація DEJURE, “Автомайдан”, “Рух опору капітуляції” і Transparency International Ukraine.

Читайте також:
Зеленський пропонує припинити повноваження всіх суддів КСУ

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент України Володимир Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Також домовилися прискорити судову реформу.

Ввечері 29 жовтня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства.

30 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції виконало розпорядження уряду й відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Читайте також:
Як за Януковича: секретар РНБО киває на російських “агентів впливу” під час ухвалення рішення КСУ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.