Як за Януковича: секретар РНБО киває на російських “агентів впливу” під час ухвалення рішення КСУ

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зазначив, що низка останніх подій, пов’язаних з рішенням КСУ, дає вагомі підстави вважати, що існує цілісний план, спрямований проти основ української державності.

Про це він заявив під час термінового закритого засідання РНБО в четвер увечері, 29 жовтня,  щодо невідкладних заходів, яких має вжити держава після рішення Конституційного Суду щодо неконституційності окремих положень закону про запобігання корупції та статті 366-1 Кримінального кодексу України.

Зокрема, зі слів Данілова, суд виступає “криголамом” досягнень держави на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції, руйнуючи антикорупційне законодавство.

Він нагадав, що, крім останнього рішення, Конституційний Суд у лютому 2019 року скасував закон про незаконне збагачення. Внаслідок цього правоохоронці закрили гучні кримінальні провадження, результативності щодо яких від влади вимагає суспільство.

“Такі дії суду мають низку не просто негативних, а катастрофічних наслідків як у внутрішньо-, так і в зовнішньополітичному вимірі нашої країни. Кардинально зміниться атмосфера відносин України з Європейським Союзом і євроатлантичним співтовариством, створюються умови повної недовіри”, – сказав він.

Олексій Данілов також звернув увагу, що скандальне рішення КСУ ухвалив одразу після закінчення місцевих виборів, які самі по собі в частині децентралізації містять дуже складні виклики національній безпеці.

На його переконання, такі кроки та їхня послідовність свідчать про цілеспрямованість і продуманість антидержавних дій.
Данілов підкреслив, що також створюються “ризики надзвичайного характеру для отриманя нашою країною ПДЧ”.

“Все це призведе до нагнітання соціальної напруги, поглиблення економічної кризи, зростання і радикалізаціі протестних настроїв”, – наголосив він.

Секретар Радбезу провів аналогію з подіями 2010-2014 років – часів президентства Віктора Януковича.

“Виникає запитання, які зовнішні і внутрішні сили диригують цією ситуацією? Хто зацікавлений у максимальному послабленні української влади і згортанні європейської інтеграції? На жаль, простежується аналогія з подіями 2010-2014 років, коли відбувалася активізація російських “агентів впливу”, згортався європейський вектор розвитку, а Конституційний Суд часів Януковича своїм рішенням дав можливість узурпувати владу. Наслідки відомі…”, – написав Данілов на фейсбуці.

Читайте також:
Уряд зобов’язав НАЗК поновити доступ до реєтру декларацій

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент України Володимир Зеленський дав доручення невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному Суді.
Також домовилися прискорити судову реформу.

Читайте також:
Голова КСУ Тупицький не задекларував землю під Ялтою, власником якої став після анексії Криму

Конституційний Суд заблокував призначення нових керівників органів влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна