Вибори в Слов’янську: обвинувачена в сепаратизмі Неля Штепа виходить в другий тур

 

Колишня очільниця Слов’янська Неля Штепа часів президентства Віктора Януковича, обвинувачена в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної групи в другому турі виборів боротиметься за крісло мера.
Її опонентом стане Вадим Лях.

Згідно з результатами екзитполів, Штепу підтримали 23,1% виборців, повідомляє аналітичне бюро “Система”.

Водночас за Вадима Ляха проголосували 34,8% виборців. А це означає, що Штепа і Лях можуть зустрітися у другому турі виборів, де і будуть змагатися за крісло мера Слов’янська

За даними екзитполів, у Слов’янську міськраду проходять шість партій:

  • “Опозиційна платформа – За життя” – 25,2%;
  • “Партія миру та розвитку” – 22,7%;
  • “Опозиційний блок” – 18,4%;
  • “Слуга народу” – 17,1%;
  • “Наш край” – 7,2%;
  • “Європейська солідарність” – 5,8%.

Зазначається, що в межах екзитполу опитали 2 053 людини, що голосували у Слов’янську. Статична похибка складає не більш як 1,9%.

Читайте також:
Ексмер Слов’янська Неля Штепа отримала 3600 євро компенсації

Як писала “Новинарня“, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.
На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

Арешт Штепи тривалий час постійно продовжували на два місяці.

У серпні Штепу перевели в штрафний ізолятор СІЗО, а 20 вересня 2017 року Ленінський райсуд Харкова змінив міру запобіжного заходу для Штепи – з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

Також відомо, що Неля Штепа відмовилася від обміну її в ОРДЛО.

Раніше колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу Нелі Штепи, прийняла рішення про свій відвід. Її справу відтак слухали спочатку вчетверте.

Читайте також:
Ексмер Слов’янська Штепа виграла справу в ЄСПЛ проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна