Діти мають право проводити “опитування від президента”, якщо їм за це не платять, – Денисова

 

Неповнолітні особи віком від 14 років можуть здійснювати волонтерську діяльність за згодою батьків або інших законних представників, якщо волонтерська допомога є добровільною та безоплатною.

Про це нагадала Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денисова, опублікувавши роз’яснення у зв’язку з численними повідомленнями у ЗМІ та соцмережах про залучення дітей до проведення “опитування” “5 питань від президента”.

“Президент України неодноразово заявляв, що опитування буде добровільним, а особи, що його проводитимуть є волонтерами.

З огляду на це звертаю увагу, що відповідно до статті 7 Закону України “Про волонтерську діяльність” волонтер – фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги.

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника”, – написала Денисова у фейсбуці.

“Згідно із законом, волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності.

Таким чином, участь неповнолітніх дітей у волонтерстві правомірна, якщо згода на неї дана батьками або іншими законними представниками дитини, а сама волонтерська допомога є добровільною та безоплатною“, – підсумувала омбудсман.

Як писала “Новинарня“, від користувачів соцмереж з різних регіонів України надходять повідомлення, що до проведення так званого “опитування від президента” часто залучають дітей та підлітків.

Від спостерігачів та журналістів також надходять повідомлення про те, що особи, які проводять “опитування” й називають себе волонтерами, насправді отримують за цю “роботу” гонорари розміром до 1250 гривень.

Читайте також:
Опитування Зеленського: гонорар – 1250 грн, контроль ботом і трекером

На “5 питань від президента” дозволяють відповідати хоч десятки разів поспіль

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна