“Справа вагнерівців”: СБУ не спростувала стеження і прослуховування стосовно журналістки Величко (ДОКУМЕНТ)

 

Служба безпеки України не підтверджує і не спростовує ведення негласних слідчих дій стосовно журналістки Любові Величко, включаючи стеження та прослуховування її телефонних розмов.

Про це у відповідь на запит авторки “Новинарні” Величко повідомив у листі т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України О.Піх.

“Відповідно до ст. 253 ККУ особи, конституційні права яких були тимчасово обмежені під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також підозрюваний, його захисник мають бути письмово повідомлені прокурором або за його дорученням слідчим про таке обмеження. Відповідне повідомлення про факт і результати негласної (розшукової) дії повинне бути здійснене протягом дванадцяти місяців з дня припинення таких дій, але не пізніше дванадцяти місяців з дня припинення таких дій, але не пізніше звернення до суду з обвинувальним актом”, – проінформував посадовець з СБУ.

Журналістка Любов Величко помітила за собою стеження після публікації в “Новинарні” серії статей про провал “вагнерівської” спецоперації українських спецслужб.
Відтак вона спрямувала запити до Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та Національної поліції України, аби з’ясувати, чи є вона об’єктом здійснення негласних слідчих дій в рамках кримінального провадження.
Наразі надійшла лише відповідь від СБУ. Нацполіція і ДБР досі не надіслали листів із відповідними роз’ясненнями.

За законом, якщо особа не є об’єктом негласних слідчих дій, стеження за журналісткою є протиправним. Якщо відносно особи ведуться негласні слідчі дії, про це повідомляють лише після їх завершення.

Раніше, 30 липня, Броварський відділок поліції почав розслідувати факти погроз вбивством та перешкоджання журналістській діяльності Величко.

Читайте також розслідування Любові Величко:
Хронологія спецоперації “Вагнерівці”: жива історія в документах, відео та свідченнях учасників. ЧАСТИНА 1

Ціна зради – $40 мільйонів.
Чому влада заперечує проведення “вагнерівської” спецоперації та до чого тут Єрмак. ЧАСТИНА 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна