ОПУ пояснив друге питання Зеленського про вільну економічну зону на Донбасі

 

Питання щодо вільної економічної зони на Донбасі, яке буде на опитуванні президента України Володимира Зеленського на місцевих виборах 25 жовтня, є частиною мирного плану держави. Формат голосування не матиме прямих юридичних наслідків.

Про це йдеться в поясненні пресслужби офісу президента, яке опублікували на офіційному сайті глави держави в четвер, 15 жовтня.

“Коли говоримо про Донбас, маємо враховувати, що станом на сьогодні у Донецькій і Луганській областях все ще є дві частини: підконтрольна державі та тимчасово окупована. Зрозуміло, що ми обов’язково повернемо Донецьк і Луганськ”, — повідомили в ОПУ.

Зазначається, що пришвидшити цей процес можна лише за рахунок більш проактивної та ініціативної позиції.

“Створення на Донбасі, на вільній частині, спеціальних економічних умов суттєво вплине на темпи та концепції дієвої реінтеграції. Звісно, якщо це підтримають українці. В ініційованому президентом Володимиром Зеленським загальнонаціональному опитуванні громадян 25 жовтня 2020 року друге питання буде присвячене саме цій темі, яка є наріжною для багатовекторного мирного плану держави”, — сказано в повідомленні.

Так, вказано, що йдеться про концепцію регіональної економіки, яка “зшиває” регіон, робить його привабливим для бізнесу, системно відновлює інфраструктуру.

“Усвідомлюємо, що такий формат голосування людей щодо питань загальнонаціональної важливості не може мати прямих юридичних наслідків. Але його політична вага буде такою, що у середовищі політиків не зможуть ігнорувати вибір народу”, — додали в ОПУ.

Зазначається, що спочатку все відбуватиметься на підконтрольній українській державі території.

“Регіон стає дедалі більш депресивним, що змушує людей залишати його та свої домівки. Тому й потрібно створювати нову мотивацію для населення, нові робочі місця, нові перспективні бізнеси та впроваджувати спеціальні інструменти для залучення на Донбас інвесторів і зацікавлення людей і бізнесів залишатися працювати саме на цій території”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що поки не проведена повна деокупація, зберігається ризик ескалації.

Відповідно, залучення на Донбас провідних компаній, підживлення економічного розвитку за рахунок масштабних партнерських програм можуть стати також “інструментом демонтажу будь-якого негативного впливу окупаційної сили”.

Довідка від ОПУ:
Вільна (або спеціальна) економічна зона – це частина території України, на якій функціонує спеціальний режим економічної діяльності. На такій території можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови. Створення ВЕЗ має на меті залучення іноземних інвестицій, збільшення експорту товарів і послуг, впровадження нових технологій, більш раціональне використання природних і трудових ресурсів.

Як інформувала “Новинарня“, 13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на п’ять питань, зміст яких “повідомлять пізніше”.

Перше питання стосуватиметься необхідності запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах.

Друге питання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.

Центральна виборча комісія призначила на неділю, 25 жовтня, вибори депутатів до сільських, селищних, міських рад територіальних громад, а також сільських, селищних та міських голів, які відбудуться вперше після скорочення кількості адміністративних районів з 490 до 136.

Читайте також:
“Замах на конституційний лад”: ОП починає пояснювати, про що буде “опитування” 25 жовтня, опозиція вже закликає його зірвати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна