“Як це було і що порадити”: депутатка, командир “Госпітальєрів” Яна Зінкевич одужала від коронавірусу вдруге за пів року

 

Яна Зінкевич
народна депутатка України (“ЄС”), командир добровольчого батальйону “Госпітальєри”

(FB)

Коронавірус. День 15-й і останній. 🙂

Нарешті я одужала від коронавірусу та отримала негативний результат тесту.

Скажу чесно, непростий досвід, і сподіваюсь, третього разу не буде хоча б за цей рік. 🙂

Якщо підсумувати коротко. Перший раз я хворіла надзвичайно важко, по шкалі, мабуть, 8 із 10. (Не на ШВЛ, і вже добре.

Вдруге, після першого пережитого випадку, все відчувалося на 3-4 з 10, не більше.

Для тих, кому цікаві симптоми:

Перший раз.

Температура до 40, що не збивалась, та її раптове підвищення, без попереднього кашлю чи будь-яких інших симптомів. Марення. Нічна пітливість. Пришвидшений пульс 128-130 у стані спокою лежачи. Часте дихання 26 разів за хвилину. Згущена кров (в рази збільшені тромбоцити). Уже трохи пізніше – втрата смаку та нюху. Через температуру часті сильні судоми (до 3-4 на хвилину). Сонливість.

Була в селі у батьків. Ледь доїхала до лікарні.

Всі ці симптоми розвинулись за менш ніж три доби. Перший день була просто температура 38-38,5. Я тоді ще вважала, що в мене знову пієлонефрит, так як він у мене дуже часто через травму. Можу сказати, що кашляти я почала, тільки коли виписувалась з лікарні. Пробула в лікарні 8 днів.

Якщо коротко, думала, це вже мої останні дні.

Віддалені наслідки в мене і досі не минули.

Другий раз.

Сильна втома, на межі з виснаженням. Трохи підвищена температура – до 37,5 протягом усіх днів. Нежить. Втрата нюху (нюх у мене лиш нещодавно почав відновлюватись після минулого разу). Іноді покашлювання. Але воно в мене також усі пів року після минулої хвороби. Втрата смаку частково. Іноді сплутана свідомість.

Зараз, уже з негативним аналізом, я все ж відчуваю що ковід мене підкосив, залишилася втома, так і не з’явився нюх. Але, вже маючи досвід, знаю що, за декілька місяців вдасться відновитись майже повністю.

Так як нюх і смак в мене ще не відновилися після минулого разу, якби не тест, не впевнена, що знала б про хворобу. З урахуванням передвиборчого періоду, частих поїздок та відряджень, початку осіннього сезону, я б усі свої симптоми приписувала просто втомі від роботи.

Можу підсумувати. Так, другий раз хворієш в рази легше. Шанси померти від COVID-19, коли хворієш вдруге, також ніби менші, згідно зі статистикою. Думаю, з часом дійсно ковід буде просто сезонним захворюванням, коли перехворіє або провакцинується достатня кількість людей.

Що можу порадити? Не втрачати пильність, навіть якщо вже перехворів. І мій випадок це підтверджує.

Респіратор я, звісно ж, носила, але почала його знімати, коли до мене підходили робити фото. Та на частині зустрічей із невеликою кількістю людей (з дотриманням дистанції). Дезінфікувала руки не так часто, як раніше. Думаю, моя пильність зменшилась на 25%, але, як бачимо, цього вистачило, щоб захворіти.

Планую здати ІФА-тест і досліджувати, в якій кількості виробились антитіла та як їхня кількість буде змінюватися з часом. Про результати писатиму тут (у фейсбуці), адже публічних випадків другого зараження на ковід в Україні не так і багато.

Тому, звісно ж, дотримуйтесь правил гігієни, мийте та дезінфікуйте руки, носіть маску або респіратор та будьте здоровими!

Читайте також:
Яна Зінкевич: “Зціплюю зуби і йду далі”. Велике інтерв’ю з командиром “Госпітальєрів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна