Посуха в Криму: під Ялтою в людей через суд “віджали” свердловини та будують водогін

 

Російська влада Ялти намагається вирішити проблему з водопостачанням селища Голуба Затока.

Наприкінці вересня підконтрольний Росії суд передав із приватної власності в міську п’ять свердловин. Після їхнього обстеження в селищі планується провести водопровід, пише видання “Крим.Реалії”.

“Надалі свердловини будуть передані з муніципальної власності в республіканську для їхньої постановки на баланс водоканалу Південного узбережжя Криму”, – сказав депутат Ялтинської міськради Юрій Ломенко.

За його словами, фахівці “Водоканалу” вже провели низку аналізів на якість і за їхніми результатами встановлено, що після обов’язкового знезараження воду можна використовувати.

На початку вересня голова підконтрольної Росії адміністрації Ялти Іван Імгрунт повідомив, що на території Голубої Затоки загострилася ситуація з водопостачанням. Для місцевих жителів встановлювали місткості з водою.

Проблеми з водопостачанням відчувають й інші селища, які входять до Великої Ялти. Зокрема, в Краснокам’янці з серпня запровадили графіки подачі води.

При цьому Імгрунт пізніше заявив, що в Ялті не планують обмежувати подачу води населенню, оскільки місто має необхідні запаси.

Тим часом голова російського уряду Криму Юрій Гоцанюк повідомив, що водосховища Сімферополя заповнені на 10-12%, за дотримання графіку запасів вистачить на два-три місяці.

“На сьогодні ситуація така, що в цих водосховищах дійсно невеликий об’єм води. Якщо говорити про цифри, то від проєктної потужності становить 10-12%. Якщо говорити в мільйонах кубів, то це приблизно 7,5 млн кубів. На скільки цієї води вистачить? Як резервної – поки у нас її достатню кількість. На 2-3 місяці достатня кількість води, щоб за графіком подавати воду”, – сказав Гоцанюк в ефірі телеканалу “Миллет” у четвер, 8 жовтня.

Він додав, що з урахуванням ресурсів з підземних джерел води вистачить до березня 2021 року.

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна