МЗС України висловило протест через призов кримчан у російську армію

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест до Російської Федерації через незаконний призов до армії РФ українських громадян, що мешкають у тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві МЗС України, опублікованій у четвер, 1 жовтня.

“Згідно з міжнародним гуманітарним правом, зокрема Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, державі-окупанту забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії”, – заявили у відомстві.

Дипломати наголошують, що Російська Федерація порушує норми міжнародного права, здійснюючи призов захищеного населення до збройних сил РФ, переслідуючи у кримінальному порядку осіб, що відмовляються від такої служби, а також проводячи масові військово-пропагандистські заходи із залученням населення всіх вікових категорій, включно з неповнолітніми, в умовах стрімкого поширення COVID-19.

“Від початку окупації РФ провела вже 11 кампаній, під час яких близько 25 тисяч осіб були незаконно призвані у збройні сили РФ”, – повідомили у дипвідомстві.

У заяві наголосили, що Росія має припинити такі правопорушення й неухильно дотримуватись зобов’язань держави-окупанта.

“Закликаємо світову спільноту належним чином відреагувати на порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях України”, – повідомили у МЗС.

Нагадаємо, за відмову служити в армії РФ окупанти засудили вже понад 120 кримчан.

Читайте також:
ЗСУ посилили спостереження за російською армією в окупованому Криму

“Відіб’ємо Донбас – візьмемося за Крим”. Як воює, тримає рамазан та служить Україні кримський татарин Алім Керімов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна