За відмову служити в армії РФ окупанти засудили вже понад 120 кримчан

 

В окупованому Криму російські правоохоронні органи продовжують порушувати кримінальні справи проти кримчан за ухилення від військової служби.

Про це в четвер, 10 вересня, повідомив сайт “Кримської правозахисної групи”.

Упродовж серпня 2020 року проти жителів півострова за ухилення від служби в армії Росії  порушили п’ять нових кримінальних справ та винесли вісім вироків.

У деяких з них є паспорти громадян України, однак російська влада відмовляється визнати їхнє право не служити в армії іноземної держави. Люди не можуть відкрито заявити в суді, що не визнають анексію Криму, бо в такому випадку їм загрожує набагато більш суворе звинувачення – у підриві територіальної цілісності Російської Федерації.

Кримчан примушують відмовитись від українського громадянства – це теж є порушенням Міжнародного права.

Всього з початку анексії та окупації Криму “Кримська правозахисна група” зафіксувала 130 кримінальних справ за ухилення від служби у збройних силах Росії, які передані на розгляд в російські суди Криму. За 121 з них вже винесено вироки, ще дев’ять перебувають на стадії розгляду.

Ще навесні прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний повідомляв, що мешканці Криму, яких призвали до російської армії, не можуть піддаватися кримінальному переслідуванню на материковій частині України, адже вони є жертвами незаконних дій посадових осіб держави-окупанта.

Він також закликав жителів півострова, яких змушували служити в російській армії, звертатися до Прокуратури АР Крим та запевнив, що такі особи матимуть статус потерпілих.

За шість років окупації понад 22,5 тисячі мешканців анексованого РФ Криму 22,5 тисячі людей проходили строкову військову службу в армії Росії.

Читайте також:
У Києві Чубарову доставили лист від російського суду в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна