У Генштабі перерахували, скільки нормативних документів НАТО вже опрацювали та впровадили в роботу

 

Із необхідних до запровадження 219 стандартів Північноатлантичного Альянсу українське військо вже опрацювало 109 нормативних документів.
У Генеральному штабі ЗСУ нагадали, що 23 травня 2018 року був схвалений пакет Цілей партнерства Україна-НАТО, в якому прописано першочерговість опрацювання стандартів та доцільність їхнього застосування в української армії. Відповідно до цього документу, Міноборони та Збройні сили України мають запровадити у свою діяльність 219 стандартів НАТО.

Про це в середу, 30 вересня, повідомили в пресцентрі Генерального штабу ЗСУ.

У ГШ відзначили, що 109 вже опрацьваних документів – це 50% від тих, що підлягають опрацюванню в рамках Цілей партнерства.

Із опрацьованих 109 нормативних документів (далі – скорочення НД):

  • запроваджено 82 НД НАТО, на основі положень яких розроблено 101 національний та військовий нормативно-правовий акт і нормативний документ, з них у І півріччі 2020 року запроваджено 2 НД НАТО шляхом розроблення 6 національних документів;
  • відносно 16 НД НАТО прийнято позитивне рішення щодо їх прийняття та запровадження у майбутньому (2022-2025 роки);
  • відносно 11 НД НАТО прийнято рішення про недоцільність застосування їх положень (норм, вимог) у діяльності Міноборони та ЗС України через їх скасування без заміни чи відношенням до інших складових сил оборони (наприклад, питання контррозвідки, що відносяться до компетенції Служби безпеки України).
  • 110 НД НАТО підлягають опрацюванню до грудня 2020 року в рамках виконання Програми Міністерства оборони України з військової стандартизації на 2019-2021 роки, з них відносно 83 — прийнято рішення щодо запровадження; щодо 27 — здійснюється аналіз.

Інфографіка: пресцентр ГШ ЗСУ

“Обов’язково треба зазначити, що у 2020 році триває запровадження стандартів НАТО й поза межами Цілей партнерства, а в рамках Дорожньої карти оборонно-технічного співробітництва, за результатами науково-дослідних робіт, участі у спільних з НАТО військових навчаннях тощо. Так, у І півріччі 2020 року запроваджено три НД НАТО шляхом розроблення трьох національних документів”, – наголосили в пресцентрі ГШ.

Загалом (у рамках досягнення Цілей партнерства та поза ними) запроваджено 231 нормативний документ НАТО шляхом розроблення 250 національних документів.

У Генштабі наголосили, що одним з головних завдань для України в контексті впровадження стандартів НАТО є забезпечення максимальної взаємосумісності Збройних Сил із арміями держав-членів Альянсу.

У відомстві наголосили, що Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору, яка була підписана ще 9 липня 1997 року під час Мадридського саміту Альянсу визначає, що Україна підтверджує свою рішучість продовжувати військову реформу, зміцнювати демократичний та цивільний контроль над Збройними силами та підвищувати їхню оперативно-технічну сумісність зі збройними силами держав-членів НАТО та країн-партнерів.

“Завдання впровадження стандартів НАТО стоїть перед Києвом ще з 1997 року. Перехід на стандарти НАТО для силових структур України за масштабністю є найбільшими змінами за часи незалежності, вони передбачають по суті повну відмову від радянської системи побудови війська та перехід на нову, незнайому особовому складу сучасну систему”, – резюмували речники ГШ.

Читайте також:
Хомчак переговорив із головою Військового комітету НАТО. Домовилися про особисту зустріч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна