Громада відстояла за ПЦУ історичний храм у селі Біловежі Перші на Чернігівщині. ФОТО

 

Українська громада з допомогою поліції відстояла за ПЦУ відновлений храм святого Олександра Невського в селі Біловежі Перші Бахмацького району Чернігівської області, при тому що релігійну споруду намагався захопити Московський патріархат.

Про це “Новинарні” повідомили громадські та релігійні активісти Чернігівщини, присутні на події.

На свято Воздвиження, 27 вересня, в селі очікувалося велике силове протистояння за участю “афганців” та “тітушок”, яких мав намір задіяти Московський патріархат. З огляду на це в Біловежах були вжиті безпрецедентні для села заходи безпеки. Зі слів очевидців, до невеличкого села були перекинуті близько 70 співробітників ГУ Нацполіції області. У Біловежах перебував очільник управління у справах релігій, а ввечері проти неділі – сам очільник обласної поліції.

Поліція на освяченні храму Олександра Невського ПЦУ в селі Біловежі Перші. Фото: Андрій Ковальов, для Новинарні

Присутні пояснюють, що операцію силового захоплення Олександрівського храму готував прибічник МП, депутат облради та агропідприємець Валерій Колоша. Він нібито обіцяв представникові Російської церкви, митрополиту Ніжинському та Прилуцькому Клименту (Олегу Вечері), який також є головою Синодального інформаційного відділу РПЦ в Україні, що той зможе “освятити” захоплену церкву 27 вересня. Колоша, за даними селян, найняв до 50 “тітушок” для атаки на храм.

Проте це не завадило українському священству провести першу Божественну літургію у відреставрованому храмі. На службі були присутні близько 50 осіб, серед них гості з Бахмача, Ічні, Ніжина та Чернігова.

Протоієрей і капелан Роман Кривко. Фото: Андрій Ковальов, для Новинарні

Богослужіння очолив митрофорний протоієрей Роман Кривко, капелан ЗС України. Саме сьогодні виповнилося 22 роки з дні його священницької посвяти, з чим його вітали присутні, а насамперед три священики, що співслужили – з Конотопа, Бахмача та Борзни.

Фотогалерея (Андрій Ковальов):

освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші освячення - храм Олександра Невського ПЦУ село Біловежі Перші
<
>
Нове освячення храму Олександра Невського ПЦУ в селі Біловежі Перші. Вересень 2020

З огляду на вибухову ситуацію на Чернігівщині до Білих Веж прибув народний депутат України Микола Величкович (“Європейська солідарність”), який оголосив офіційну зустріч із мешканцями села.

Він похвалив поліцію за професійне виконання обов’язків, нагадавши, що значна частина особового складу батальйону НГУ “Чернігів” є ветеранами АТО, які не з чуток знають про роль Московського патріархату в розгортанні збройної агресії РФ на сході держави.

Як повідомляла “Новинарня“, дерев’яний храм святого Олександра Невського в Біловежах Перших на Чернігівщині був збудований 1855 року Олександром Кочубеєм, нащадком генерального судді Війська Запорізького Василя Кочубея. У 1950-х роках церкву закрили радянські окупанти, вона руйнувалася й заростала чагарями.
Навесні 2020 року меценатка вирішила відреставрувати церкву і передати її місцевій громаді. Мешканці села звернулися до священника Православної церкви України з Бахмача Володимира Павлини, щоб той допоміг зареєструвати громаду та освятив храм. Громада закінчує реєстрацію документів парафії ПЦУ в департаменті культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА. У цей час захопити храм спробували священики Московського патріархату.

Читайте також:
“15 місяців боротьби”: парафія селища Парафіївка на Чернігівщині перейшла до ПЦУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна