Московський патріархат планує з “тітушками” захопити відновлений історичний храм у селі на Чернігівщині, де громада зголосилася до ПЦУ

 

У селі Біловежі Перші Бахмацького району Чернігівської області церковники Московського патріархату та їхні прибічники мають намір силою захопити щойно відреставрований храм Олександра Невського, хоча місцева громада вже провела збори та вирішила приєднатися до помісної ПЦУ.

Про колізію навколо храму повідомляє видання “Духовний фронт України” та розповідають співрозмовники “Новинарні” з-поміж місцевого українського активу.

Дерев’яний храм святого Олександра Невського в Біловежах був збудований ще 1855 року Олександром Кочубеєм, нащадком генерального судді Війська Запорізького Василя Кочубея. У 1950-х роках церкву закрили радянські окупанти, вона руйнувалася й заростала чагарями.

Навесні 2020 року меценатка вирішила відреставрувати церкву і передати її місцевій громаді. Мешканці села звернулися до священника Православної церкви України з Бахмача Володимира Павлини, щоб той допоміг зареєструвати громаду та освятив храм.

Громада вже закінчує реєстрацію документів парафії у департаменті культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА.

“Але священники МП вирішили перехитрити всіх – тихцем захопити храм, освятити його і почати проводити в ньому службу. Захоплення призначили на суботу, 26 вересня”, – повідомляє видання з посиланням на свої джерела.

Проти цього виступає місцева громада та сільська влада. “Я думаю, що на Україні повинна бути українська церква. А у Москві хай буде московська”, – заявив голова Біловежівської сільської ради Олександр Шуба.

Але в четвер, 24 вересня, реставратори зачинили храм і відмовилися впускати досередини українського священника, протоієрея Володимира Павлину, який планував освятити відновлену будівлю для ПЦУ.

“Виконавець робіт забудовника не відкриває храм людям. Люди обурені, в них виникає логічне запитання – для кого цей храм реставрують”, – каже отець Володимир.

У зв’язку з цим сільська рада викликала поліцію, щоб скласти протокол про недопущення людей у церкву, яка розташована на землі громади.

Коли поліція поїхала і громада розійшлася, до церкви приїхав благочинний РПЦвУ в Бахмацькому районі Віктор Воробей – він “демонстративно зайшов до церкви, не зважаючи на щойно пофарбовану підлогу, поводився вкрай нахабно і виклично, і всім своїм виглядом показував, хто буде там хазяйнувати”.

Храм Олександра Невського в селі Біловежі перші. Фото: Сергій Салій / Духовний фронт України

Громадський активіст, парафіянин ПЦУ на Чернігівщині Ростислав Мартинюк розповів “Новинарні“, що захоплення храму з освяченням московськими священниками може відбутися в суботу або неділю, залежно від дій української громади, яка гуртується і планує чинити опір.

Очікується, що акцію очолить митрополит Ніжинський та Прилуцький МП Климент (Вечеря), який також є головою Синодального інформаційного відділу РПЦ в Україні, членом Міжсоборного “прісутствія” РПЦ, відповідає за інформаційну політику МП в Україні та має низку нагород безпосередньо від московського патріарха.

Крім того, зі слів Мартинюка, про намір підтримати промосковське священництво заявив депутат Чернігівської облради, підприємець із сусіднього сера Піски Валерій Колоша, який був обраний від Аграрної партії, а зараз балотується в обласну раду в першій п’ятірці партії “Наш край”. Очікується, що голова “Бахмацької районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та воїнів АТО і ООС” Колоша приведе в Біловежі групу “афганців”. Крім того, є інформація про ймовірну участь у захопленні храму кількох десятків “тітушок”, які брали участь у подібній акції на підтримку так званої “УПЦ МП” в селі Крути.

Ростислав Мартинюк зауважив, що місцеві СБУ та ГУ Нацполіції попереджені про наміри Московського патріархату щодо Біловеж Перших, і український актив регіону Гетьманщини також чинитиме опір загарбникам.

Читайте також:
“15 місяців боротьби”: парафія селища Парафіївка на Чернігівщині перейшла до ПЦУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна