“15 місяців боротьби”: парафія селища Парафіївка на Чернігівщині перейшла до ПЦУ

 

Свято-Миколаївський храм ПЦУ в смт Парафіївка, Ічнянський район Чернігівської області.
Фото: Сіверщина

Громада Свято-Миколаївського храму в селищі Парафіївка на Чернігівщині перейшла з підпорядкування Московського патріархату до складу Православної церкви України. Фактично, це перший у регіоні перехід великої парафії з РПЦ до ПЦУ на тлі тривалої юридичної тяганини.

За даними “Новинарні“, збори місцевої громади, яка ухвалила рішення перейти до складу помісної церкви, відбулися 11 липня 2019 року.

“Звершилося. 14 вересня 2020 року було зареєстровано в Єдиному державному реєстрі релігійну громаду Української православної церкви смт Парафіївка Ічнянського району (ідентифікаційний код юридичної особи – 26407590)… 15 місяців боротьби, неймовірних зусиль багатьох людей, у своїй країні, за свою Українську Церкву. Попри шалений спротив ФСБ-МП, змогли зробити все, щоби ця історична подія – перша на Чернігівщині – відбулася”, – пише місцеве видання “Сіверщина“.

Церква Московського патріархату заявляла про нібито нелегітимність минулорічних зборів громади, в яких не брав участь настоятель храму від МП, що передбачено церковним статутом. Через це та деякі інші недоліки перереєстрацію гальмував Департамент культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА.

Ідеться про парафію храму, який у селищі Парафіївка збудував бізнесмен Олександр Сенчик. Початково громада входила до Московського патріархату, проте, як і багато інших парафій, почала змінювати орієнтир після початку російської агресії проти України та створення єдиної помісної православної церкви.

“Давалося взнаки, що раніше тутешній настоятель від МП, отець Георгій, був фактично російським пропагандистом і мусив тікати з Парафіївки”, – розповів “Новинарні” парафіянин ПЦУ, громадський активіст із Чернігівщини Ростислав Мартинюк.

За його словами, громада УПЦ Київського патріархату/ПЦУ в селищі була зареєстрована, але мусила проводити богослужіння в житловому будинку.

При цьому значення Свято-Миколаївського храму в Парафіївці є великим з огляду на те, що поруч – Національний історико-культурний заповідник “Качанівка”, до якого приїздять багато туристів.
Церкву в селі Качанівка, що входить до Парафіївської селищної громади, наразі посідає Московський патріархат.

“Загалом, можна стверджувати, що Російська церква втрачає вплив на півдні Чернігівської області. Тепер тут утворилася дуга з восьми населених пунктів, чиї парафії увійшли до ПЦУ”, – говорить Мартинюк.

Водночас активіст відзначає брак священницьких кадрів для храмів Чернігівщини.

Читайте також:
Отець з іловайського оточення:
як священник Ігор Шемяков рятував бійців і розбудовує парафії ПЦУ та “Пласт”

Як інформувала “Новинарня“, після утворення та офіційної реєстрації єдиної помісної Церкви (ПЦУ/УПЦ) в січні 2019 року почався активний процес переходу до парафій і священиків із Московського патріархату.

Громадські активісти фіксують ці переходи на інтерактивній карті.

За різними підрахунками, до ПЦУ по всій Україні перейшли близько 550 парафій МП.

Утім, процес цей процес сповільнився та майже загальмував через зміну влади в Україні та юридичні складнощі з перепідпорядкуванням парафій.

Читайте також:
Після переходу до ПЦУ парафіям на Буковині збережуть звичну мову богослужіння

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна