Фокін вибачився за використання слова “повстанці” щодо російських окупантів на Донбасі

 

Перший заступник глави української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін вибачився за обмовку в недавньому інтерв’ю “Українському радіо”, коли, говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на українсько-російському кордоні, щоб виключити постачання допомоги, насамперед військової, з території Російської Федерації, “необачно вжив термін “повстанці”.

Про це Фокін заявив у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в четвер, 24 вересня.

“І хоча це слово використовував і попередній президент України, зокрема, в його промові, якщо не помиляюся, у Цюрихському університеті у січні 2015 року, правильно було б сказати “бойовики”. Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова. Як патріот України і як один із перших керівників відродженої української держави, я щиро бажаю і зроблю все для того, щоб в Україну повернувся мир, щоб не гинули наші військові, мирні громадяни. Такою бачу свою роль в українській делегації у Тристоронній контактній групі”, – сказав Фокін.

Він зазначив, що йому справді шкода, що його обмовка викликала такий значний резонанс у суспільстві.

“Водночас хочу запевнити всіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети – відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави в міжнародно-визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення, ніж невдало вжите слово!” – наголосив він.

Як інформувала “Новинарня“, 21 вересня, Фокін в ефірі програми “Персона ґрата” на “UA: Українське радіо” зазначив, що можна використати мандат Ради безпеки ООН і сформувати “міжнародний тимчасовий уряд” на непідконтрольних Україні територіях Донбасу для проведення там місцевих виборів.

“Тому що, як правило, такі вибори одна зі сторін визнає сфальсифікованими, нелегітимними тощо. А якщо це буде проведено під егідою ООН, то ніхто навіть і рота не відкриє. Вибори буде визнано такими, що відбулися. У мандаті Ради безпеки ООН записано право створювати міжнародний тимчасовий уряд із терміном необхідним може бути на рік, може – на два. А безпеку гарантувати можуть міжнародні миротворці, тобто військовий контингент ООН. Ця пропозиція, по суті, не нова, про неї вже говорили”, – сказав він.

Фокін зазначив, що Росія раніше погодилася на такий спосіб руху до миру, але сказала, що військовий контингент ООН має бути зосереджений тільки на нинішній лінії розмежування на Донбасі.

“Звісно, з цим погодитися не можна. Потрібно або такий самий контингент розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або на всій території. Зрештою, в Мінських угодах написано, що можна зосередити ці війська ООН на лінії розмежування і на території, на якій відбуватимуться вибори”, – зазначив він.

Читайте також:
Глава МЗС відреагував на заяви Фокіна про Донбас

Як інформувала “Новинарня“, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи з питань врегулювання на Донбасі.
30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в ТКГ.
31 липня Кравчук заявив, що учасником ТКГ може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.
18 серпня президент Зеленський призначив Фокіна заступником голови української делегації в ТКГ.

Опозиція виступає за усунення Кравчука і Фокіна з ТКГ через їхню риторику, що йде в розріз із державними інтересами України та спрямована на “мир будь-якою ціною”.

Читайте також:
Єрмак відреагував на заяви Фокіна щодо автономії для всього Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна