Фокін закликав заборонити “пропаганду війни”, надати всьому Донбасу особливий статус і провести загальну амністію

 

Заступник керівника української делегації в Тристоронній контактній групі, перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін виступає за ухвалення закону, який би заборонив “пропаганду війни”, та заявляє про потребу розвести війська по всій протяжності фронту і провести загальну амністію бойовиків.

Про це він сказав в інтерв’ю Українському радіо, що вийшло 18 вересня.

Зараз суспільство в Україні розколоте на дві нерівні частини, каже Фокін. “Одна з них набагато більша. Це люди, які прагнуть миру, які не знають іншого виходу”. Інша ж частина, на його думку, прагне якщо не провалити мирні домовленості, то загальмувати рух України до миру”.

“Я вважаю, що перше, що треба зробити, навіть раніше, ніж розведення військ, треба в Україні прийняти закон, який би заборонив пропаганду війни, який би забороняв розпалення ворожнечі“, – заявив член ТКГ.

Він назвав “режим тиші” на Донбасі, оголошений із 27 липня, “великим досягненням нинішньої влади”.

“Що далі? Як написано в комплексних заходах із вирішення конфлікту на сході, треба почати по-справжньому розведення військ, не імітувати діяльність. А розводити по всьому фронту, треба відводити важку військову техніку, а далі – не можна розраховувати на мир навіть у віддаленій перспективі, якщо не оголосити загальну амністію“, – заявив Вітольд Фокін.

На запитання, як можна амністувати бойовиків, які катували та вбивали людей, Фокін відповів: “Як ви уявляєте вибіркову амністію? Очистили ми землю від окупантів, Донбас український і кордон взятий під контроль нашими прикордонниками. Що робити далі? Починати шукати злочинців серед військових? Їх близько 250-300 тисяч”.

“Адже ніде, ніяким чином я не казав, що треба помилувати злочинців, які ґвалтували, вбивали, знущалися, помилувати садистів, які фотографували свої злочини. Звичайно, ні. І у моєму виступі так і написано: “Було багато злочинів, які мають бути розслідувані, і винні мають понести кару, але сьогодні, щоб припинити війну – моя позиція – не держави, не ТКГ, а моя особиста – треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів Донбасу, а краще, усього Донбасу“, – наголосив експрем’єр.

Він стверджує, що в питанні амністії “слово в слово повторив закон, який був проголосований Верховною Радою”, однак цей “закон зник, зникли всі спогади про нього”.

При цьому Фокін каже, що є світова практика, відповідно до якої, навіть якби Україна не захотіла виявляти, переслідувати й карати злочинців, це б зробила міжнародна спільнота.

“Згідно з нормами міжнародного права, будь-яка країна, в тому числі й Україна не може, а зобов’язана переслідувати й судити людей, які скоїли військові злочини. Тож чому вони до мене пред’являють претензії? З одного боку, перекрутили мій текст, а з іншого демонструють повну некомпетентність”, – додав Вітольд Фокін.

Також він заявив, що потрібно впровадити режим вільної економічної зони для окремих районів Донбасу, “як це записано в Мінських угодах, а краще для всього Донбасу”.

Фокін впевнений, що для врегулювання ситуації на Донбасі “не треба іншої дорожньої карти, ніж Мінські домовленості”.

Крім того, в інтерв’ю Українському радіо Вітольд Фокін підтвердив, що познайомився з Андрієм Єрмаком (нинішній глава офісу президента Зеленського) три роки тому через свою онуку Марію.

Зі слів Фокіна, він не знайомий із президентом Володимиром Зеленським, а з Леонідом Кравчуком до входження в ТКГ не бачився близько десяти років.

Після пропозиції Єрмака увійти в мінську групу Фокін зустрівся з Кравчуком і розмовляв шість годин. При цьому експрем’єр та його родина були проти входження до ТКГ (“у мене вже не той вік, клопіт інший, у мене нездорова дружина зараз”). Однак за наполяганням Єрмака подумав і погодився. Зіграли роль кілька дзвінків, переважно з Донбасу: “Мої знайомі просили не відмовлятися від цієї пропозиції”.

“Я – син Донбасу, я там став людиною, я люблю Донбас, я обожнюю шахтарів. Я вперше спустився в шахту як школяр, не на екскурсію, а щоб працювати”, – пояснив він.

“За функціями я мав забезпечити комунікацію із суспільством, з організаціями”, – описав свою роль у ТКГ Вітольд Фокін.

Фокін наполягає, що не займає проросійську позицію. А також стверджує, що за роботу в ТКГ ні він, ні Кравчук не отримують грошей, “хоча, чесно кажучи, вони б мені були дуже незайві”.

На запитання щодо свого віку 87-річний Вітольд Фокін сказав: “Мені було смішно, коли деякі молодики – журналісти, блогери, яких багато розвелося (я не сміюся з них, це їхній заробіток), сміялися з мене і з Кравчука: “Два старих маразматики прийшли робити якусь революцію, нічого у них не вийде”. Так хотілося, щоб вони мене почули. Я б сказав: “Добродії, маразм може прийти до людини і в 40 років, залежно від того, яким розумом їх нагородила мама”.

Читайте також:
Глава МЗС відреагував на заяви Фокіна про Донбас

Як інформувала “Новинарня“, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи з питань врегулювання на Донбасі.
30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в ТКГ.
31 липня Кравчук заявив, що учасником ТКГ може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.
18 серпня президент Зеленський призначив Фокіна заступником голови української делегації в ТКГ.

Опозиція виступає за усунення Кравчука і Фокіна з ТКГ через їхню риторику, що йде в розріз із державними інтересами України та спрямована на “мир будь-якою ціною”.

Читайте також:
Єрмак відреагував на заяви Фокіна щодо автономії для всього Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна