“Новічок” виявили на пляшці з водою в номері томського готелю, де жив Навальний

 

Німецька лабораторія під час дослідження пляшки з водою з номера томського готелю, де жив російський політик Олексій Навальний, виявила сліди отруйної речовини “Новічок”.

Про це в четвер, 17 вересня, повідомляється в офіційному акаунті опозиціонера в інстаграмі.

“Так звана пляшка з “Новічком”, ну, а точніше, звичайна пластикова пляшка з-під води, на якій потім у німецькій лабораторії виявили сліди бойової отруйної речовини. Це пляшка з номера в томському готелі, де зупинявся сам Навальний і вся наша знімальна група”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що пляшку вилучили члени команди Навального після повідомлення про те, що опозиціонеру стало погано в польоті.

“Майже відразу співробітники ФБК, які залишилися в Томську, дізналися про те, що трапилося. У цей момент було зроблено єдино можливу річ. Вони викликали адвоката, піднялися в номер, з якого щойно виїхав Навальний, і почали фіксувати, описувати й упаковувати все, що там знайшли, зокрема – і пляшки з-під готельної води”, – стверджують автори публікації.

“Через два тижні саме на пляшці з томського номера німецька лабораторія виявила сліди “Новічка”. А потім ще три лабораторії, які брали аналізи в Олексія, підтвердили, що Навального отруїли саме ним. Тепер ми розуміємо: це було зроблено до того, як він залишив свій номер, щоб поїхати в аеропорт”, – ідеться в повідомленні.

На сторінці Навального в Instagram розміщено відео, на якому показано, як співробітники ФБК та адвокати приїхали в номер до опозиціонера.

https://www.instagram.com/p/CFOnffrHZ0d/?utm_source=ig_web_copy_link

Читайте також:
Навальний прийшов до тями й розповідає подробиці про отруєння, – ЗМІ

Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускає, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.

Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.

22 серпня Олексія Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.

Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР. Речовиною тієї ж групи в 2018 році в Солсбері російські агенти отруїли колишнього співробітника ГРУ, перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, а також випадкових британців.

За даними німецької преси, Навальному в чай додали “покращену” модифікацію “Новічка”, і планувалося, що він помре в літаку під час перельоту з Сибіру.

Читайте також:
“Навального отруїли “Новічком”. Що це означає?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна