Хасиди на кордоні танцюють і моляться: Ізраїль просить їх повернутися додому

 

Паломники, які знаходяться в пункті пропуску “Нові Яриловичі” на Чернігівщині, поки що нікуди не збираються. Ізраїль натомість просить їх повернутися додому.

Про це журналістам в “Нових Яриловичах” у четвер, 17 вересня, повідомив перший заступник голови Держприкордонслужби України генерал-майор Володимир Нікіфоренко.

“Були спроби іноземців потрапити в Україну на волинській ділянці кордону. Проте після роз’яснення голови Держприкордонслужби про призупинення пропуску відповідно до урядової постанови, яка діє до 28 вересня, та його поради повернутися (він там працював учора й позавчора), вони це зробили. Сфотографувалися на пам’ять і поїхали назад. А от паломники, які знаходяться в пункті пропуску “Нові Яриловичі” поки що нікуди не збираються”, – розповів Нікіфоренко.

Він додав, що у четвер зранку вчергове пояснив паломникам про тимчасову заборону в’їзду, але вони ніяк не відреагували. Навіть не засмутилися.

“Настрій у них чудовий, вони співають, танцюють, моляться, і я б не сказав, що вони там сумують”, – зазначив Нікіфоренко.

Щодо забезпечення хасидів усім необхідним, то завдяки взаємодії ДПСУ з релігійними організаціями, які ними опікуються, та посольствами, все, що треба для “проживання” на кордоні паломники мають.

За словами Нікіфоренка, охорона ділянки українського кордону в “Нових Яриловичах” посилена. Тут цілодобово чергують підрозділи Нацполіції та Нацгвардії.

В Ізраїлі натомість закликають повернутися додому паломників-хасидів.

Про це заявив депутат Кнессету, глава міністерства вищої освіти та міністерства водних ресурсів Ізраїлю Зеев Елькін, що є також членом міністерської комісії з питань нацбезпеки країни.

За словами Елькіна, попри численні спроби допомогти ізраїльтянам, які намагаються потрапити в Україну через Білорусь або Молдову, українська сторона дала остаточну негативну відповідь.

“Україна оголосила, що не дозволить в’їзд через прикордонні пункти… Я закликаю наших громадян повернутися до Ізраїлю та дотримуватися правил ізоляції після повернення”, – наголосив міністр, слова якого цитує France24.

Як інформувала “Новинарня“, на кордоні з Україною перебувають до 2,5 тисяч хасидів. Через ситуацію, що склалася на кордоні з Білоруссю, закрили пункт пропуску “Нові Яриловичі”.

МЗС України направило ноту білоруським колегам з вимогою не оформлювати іноземців-паломників на виїзд в Україну.
У відомстві пояснили, що особи, які не підпадають під категорію винятків із заборони в’їзду, не можуть бути пропущені на територію України.

Читайте також:
Сотні хасидів хочуть в’їхати в Україну з боку Білорусі: на кордон виїхав глава ДПСУ Дейнеко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна