Українка Христя Фріланд стала першою жінкою – міністром фінансів Канади

 

Етнічна українка Христя Фріланд стала першою жінкою на посаді міністра фінансів Канади.

Як пише “Торонто сан“, вона була приведена до присяги як глава Мінфіну на церемонії в Оттаві у вівторок, 18 серпня.

Досі Фріланд була віцепрем’єр-міністром та міністром міжурядових справ у ліберальному уряді Канади, а перед тим очолювала МЗС.

На посаді міністра фінансів вона замінила Білла Морно, який подав у відставку в понеділок після незгоди в одному з питань із прем’єром Джастіном Трюдо. Після їхньої зустрічі 17 серпня Трюдо анонсував “невеликі зміни” у складі уряду.

Як зазначає Canadian Press, Христя Фріланд очолила Мінфін у той час, коли Канада зіткнулася з найбільшим дефіцитом бюджету з часів Другої світової війни, і її робота передбачає планування економічного відновлення у зв’язку з продовженням пандемії COVID-19.

Фріленд продовжуватиме виконувати функції віцепрем’єра на додачу до міністра фінансів, але інший ліберал, Домінік Леблан, візьме на себе посаду міністра міжурядових справ.

За повідомленням “Торонто сан”, під час церемонії в Залі Рідо всі присутні були в захисних масках, а глава уряду привітав новопризначених міністрів не обіймами, а ударами ліктів.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Фріланд. Пообіцяв, що не зійде з євроатлантичного курсу

Христя Фріланд (Chrystia Freeland) народилася 8 лютого 1968 року в канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом’як-Фріланд, українка за походженням.

Журналістську кар’єру Фріланд починала в Україні як стрінгер видань Financial Times, The Washington Post та The Economist.
Пізніше вона працювала у Financial Times у Лондоні заступником редактора, редактором британських новин, далі – керівником московського бюро, кореспондентом у Східній Європі, редактором вікенд-видання та редактором сайту FT.com.

Фріланд була учасником та модератором багатьох форумів в Україні.

Ставши політиком, вона виграла в Канаді внутрішньопартійні праймеріз Ліберальної партії й восени 2015 року була обрана до парламенту Канади, після чого стала міністром міжнародної торгівлі і займала цю посаду до січня 2017-го. Надалі вона майже три роки була міністром закордонних справ Канади, а з листопада 2019-го – віцепрем’єром та міністром міжурядових справ.

Варто зазначити, що Христі Фріланд, яка виступає за розширення санкцій проти Росії, ще з 24 березня 2014 року заборонено в’їзд до РФ.

Нагадаємо, раніше канадську армію вперше очолив етнічний українець Павло Винник.

Читайте також:
Україна підписала угоду про вільну торгівлю з Канадою

Глава уряду Канади і його міністри дотримали дрес-код Дня вишиванки

Поховали канадського фермера Тараса Казну, який кликав бізонів українською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна