Правозахисники вимагають ефективного розслідування нападів на експолонену бойовиків “ДНР” Валентину Бучок

 

Міжнародна федерація за права людини (FIDH) та Всесвітня організація проти катувань (OMCT) засудили замах на колишню полонену “ДНР” Валентину Бучок і наголосили, що напади на неї мають бути припинені.

Про це йдеться у заяві правозахисників, опублікованій у понеділок, 17 серпня, на сайті коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі”.

“Міжнародні правозахисники вимагають від українських державних органів негайного розслідування щодо підриву Валентини Бучок на розтяжці у подвір’ї власного будинку, а також інших замахів на неї”, – йдеться у заяві.

Вони закликають українських правоохоронців провести неупереджене, прозоре та ефективне розслідування з метою виявити усіх відповідальних осіб для притягнення їх до відповідальності.

“Організації вимагають від української влади гарантувати Валентині Бучок безпеку за будь-яких обставин. Міжнародні правозахисники також закликали російські органи влади, які здійснюють контроль над “ДНР”, гарантувати, що правозахисники та правозахисні організації, які працюють на Сході України зможуть здійснювати свою законну діяльність без жодних перешкод та страху репресій”, – наголошують в заяві.

Нагадаємо, вранці 20 червня цього року Валентина Бучок була поранена внаслідок вибуху гранати на задньому дворі її будинку в прифронтовому селі Іванопілля біля Костянтинівки на Донеччині (підконтрольна українському урядові територія).

Як йшлося на сайті ГУ Національної поліції у Донецькій області, правоохоронці “встановлювали обставини події”. Попередня правова кваліфікація – ст. 15, ст. 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

15 жовтня 2019 року невідомі зловмисники вже “мінували” садибу Валентини Бучок. Тоді розтяжку з гранатою, протягнуту через доріжку, що веде від будинку до хвіртки, випадково виявив її чоловік – на щастя, не зачепивши.

10 травня 2019 року невідомі підпалили будинок Бучок, зловмисників слідство так і не встановило.

Валентина Бучок. Фото: “Факти”

Валентина Бучок провела в полоні бойовиків “ДНР” 11 місяців. Жінку, яка працювала електромонтером в окупованому Донецьку, схопили 3 лютого 2017 року просто на вулиці, коли вона йшла на роботу.

Її звинуватили у шпигунстві, катували. Тоді ж співробітники так званого “МДБ ДНР” заявили їй, що за активну проукраїнську позицію, яку 54-річна жінка ніколи не приховувала, їй не дадуть спокою й на мирній території.

“Мовляв, у нас всюди є “свої люди”, ми будемо тебе знищувати. От вони й виконують свої обіцянки”, – розповідала згодом пані Валентина, яку було звільнено під час великого обміну полоненими 27 грудня 2017 року.

Читайте також:
Від вибуху гранати у прифронтовому Кураховому
загинуло подружжя українських волонтерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна