“Дивом вижила й доповзла до телефона”: на експолонену “ДНР” Валентину Бучок скоєно третій замах

 

На колишню полонену “ДНР” Валентину Бучок вранці 20 червня було здійснено черговий замах: жінка підірвалася на “розтяжці”, встановленій на її власному подвір’ї в селі Іванопілля біля Костянтинівки на Донеччині (тобто на підконтрольній території).

Про це повідомляє “Східноукраїнський центр громадських ініціатив” на своїй сторінці у фейсбуці.

“Заміновані були двері (хвіртка) на подвір’ї пані Валентини. Вона дивом вижила та доповзла до телефона”, – пише донбаський активіст, голова ГО “Лібері Лібераті” Максим Потапчук.

Зараз жінка в лікарні, їй надають медичну допомогу.

Валя зателефонувала мені о 8:06 ранку. Розказала, що о 7:40 вона саме вийшла з дому, щоб погодувати тварин. Вибух прогримів, коли вона стала відчиняти хвіртку”, – розповіла сайту Свои.city подруга постраждалої Ольга Політова, також колишня полонена.

За її словами, у Бучок мінно-вибухова травма: “Руки, ноги, обличчя поранені, там дрібні осколки. Зараз вона в лікарні у Костянтинівці”.

“Валентина відверто і безстрашно свідчить про злочини «ДНР», а також веде судовий процес проти корпорації ДТЕК щодо виплати заробітної платні за час перебування в полоні.
Це вже не перша спроба замаху на Валентину. Попередній замах на неї лишився нерозслідуваними правоохоронними органами”, – наголошують у “Східноукраїнському центрі громадських ініціатив”

“Ми як організація розцінюємо це як акт залякування свідків і постраждалих, які відверто говорять про злочини і намагаються відновити справедливість! Також це чергове свідчення неспроможності українських правоохоронних органів проводити розслідування та забезпечити безпеку постраждалих і свідків.

Вимагаємо розслідування попередніх випадків і притягнення до відповідальності людей, які не розслідували попередню спробу замаху на Валентину восени 2019 року”, – наголошується в повідомленні.

Валентина Бучок (третя ліворуч) на презентації документального фільму “Концтабір «Ізоляція»”, 9 червня 2020 року, Київ. Фото: IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives

Як писала “Новинарня“, 15 жовтня 2019 року невідомі зловмисники вже “мінували” садибу Валентини Бучок. Тоді розтяжку з гранатою, протягнуту через доріжку, що веде від будинку до хвіртки, випадково виявив її чоловік – на щастя, не зачепивши.

“Тоді в поліції сказали, що це муляж. Тепер також заперечуватимуть, що на Валю скоєно замах?” – зауважує Ольга Політова.

Як зазначається на сайті ГУ Національної поліції у Донецькій області, правоохоронці “встановлюють обставини події” від 20 червня 2020 року. Попередня правова кваліфікація – ст. 15, ст. 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

“Сьогодні близько 08:00 до поліції надійшло повідомлення про те, що у селі Іванопілля Костянтинівського району на території домоволодіння місцевої мешканки стався вибух, внаслідок якого вона отримала тілесні ушкодження.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група, кінологи та вибухотехніки. Керівництво на місці події здійснюють представники костянтинівської місцевої прокуратури”, – зазначається в повідомленні.

10 травня 2019 року невідомі підпалили будинок Бучок, зловмисників слідство так і не встановило. Таким чином, нинішній інцидент – це вже третій замах на її життя.

Валентина Бучок провела в полоні бойовиків “ДНР” 11 місяців.

Жінку, яка працювала електромонтером в окупованому Донецьку, схопили 3 лютого 2017 року просто на вулиці, коли вона йшла на роботу.

Її звинуватили у шпигунстві, катували. Тоді ж співробітники так званого “МДБ ДНР” заявили їй, що за активну проукраїнську позицію, яку 54-річна жінка ніколи не приховувала, їй не дадуть спокою й на мирній території.

“Мовляв, у нас всюди є «свої люди», ми будемо тебе знищувати. От вони й виконують свої обіцянки”, – розповідала згодом пані Валентина, яку було звільнено під час великого обміну полоненими 27 грудня 2017 року.

Читайте також:
Від вибуху гранати у прифронтовому Кураховому
загинуло подружжя українських волонтерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна