Терор українських активістів Донеччини: експолоненій бойовиків Валентині Бучок замінували двері

 

Мешканці села Іванопілля на Донеччині Валентині Бучок, яка майже рік провела у полоні бойовиків “ДНР”, невідомі зловмисники встановили на двері “розтяжку” з гранатою.

Про це повідомив у фейсбуці донбаський активіст, голова ГО “Лібері Лібераті” Максим Потапчук.

“Замінували садибу моїй землячці, яка живе поруч із Костянтинівкою в селі Іванопілля! Вона була звільнена з полону російських терористів у 2017 році”, – написав Потапчук.

Як розповіла газеті “Факти” сама Валентина Бучок, боєприпас був закріплений на розтяжці, протягнутій просто через доріжку, що веде від будинку до хвіртки.

“Просто щастя, що ніхто з нас випадково не зачепив цю розтяжку”, – зауважила пані Валентина.

Гранату випадково виявив її чоловік, коли косив траву.

“Мене нічого не дивує. Все у них за планом… Вони ходять на роботу заробляти, а не працювати. Так сумно це. Але нам нічого не залишається, як говорити правду про все”, – наголошує жінка, маючи на увазі проросійських недоброзичливців.

На сайті Національної поліції в Донецькій області про інцидент, який стався 15 жовтня, станом на середину дня 17 жовтня жодної інформації немає. Хоча це вже не перший замах на колишню заручницю терористів.

“10 травня цього року нам підпалили будинок, у мене є акт експертизи про підпал, але слідство поки не встановило, хто це зробив”, – розповіла Бучок.

“Наша організація вважає цей інцидент системним актом терору проти патріотично налаштованої східноукраїнської громади й рекомендує взяти обидві справи (підпал будинку і замінування садиби) пані Валентини Бучок на особистий контроль керівництва Національної Поліції України та СБУ”, – наголошує Максим Потапчук.

Пані Валентину, яка працювала електромонтером, бойовики в окупованому Донецьку схопили 3 лютого 2017 року просто на вулиці, коли вона йшла на роботу.

Її звинуватили у шпигунстві, катували. Тоді ж співробітники так званого “МДБ ДНР” заявили їй, що за активну проукраїнську позицію, яку 54-річна жінка ніколи не приховувала, їй не дадуть спокою й на мирній території.

“Мовляв, у нас всюди є «свої люди», ми будемо тебе знищувати. От вони й виконують свої обіцянки”, – констатує пані Валентина, яку було звільнено під час великого обміну полоненими 27 грудня 2017 року.

Активісти Донеччини наголошують, що випадки смертей та погроз представникам громадянського суспільства в області та на сході й півдні України загалом набули системного характеру.

“Після смерті Катерини Гандзюк, після півсотні нападів зі смертями на представників громадянського суспільства — терор проти активної частини українців триває”, – пише іще один колишній в’язень бойовиків ОРДЛО Віталій Овчаренко.

Він також наводить перелік таких випадків, які сталися на Донеччині цього року:

“1. Січень 2019. Краматорськ. Погрози вбивством (записка в рюкзаку) громадському діячу, лідеру ПЛАСТУ Максиму Потапчуку.

2. Травень 2019. Село Іванопілля біля Костянтинівки. Валентина Бучок (колишня полонена) – підпал будинку. Поліція не знайшла приводу для карної справи.
Днями замінований будинок…

3. Вересень 2019. Згоріла у дивній пожежі у власному домі кандидатка на посаду голови Мар’їнської військово-цивільної адміністрації.

4. Жовтень 2019. Курахове. Патріотична родина. Волонтери. Син – ветеран АТО. Вибух гранати. Чоловік подавав документи на голову Кураховської ВЦА. Версії поліції: необережне поводження з вибух пристроями та самогубство…”

Читайте також:
Від вибуху гранати у прифронтовому Кураховому
загинуло подружжя українських волонтерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна