“Справа Василя Стуса”: суд переніс розгляд позову Медведчука щодо книги на вересень

 

Дарницький районний суд міста Києва переніс на 18 вересня засідання щодо позову народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat, поданого через книгу “Справа Василя Стуса”.

Про це в п’ятницю, 14 серпня, повідомила представниця Vivat Катерина Аврамчук у фейсбуці.

“На ньому (засіданні, – “Н”) розглянуть останній том доказів і проведуть судові дебати. Останнє на сьогодні, що представили наші адвокати, це спогади старшого брата Віктора Медведчука, який згадував дитинство і те, як їхня бабуся постійно називала батька Медведчука поліцаєм”, – зазначила Аврамчук.

Кіпіані вважає, що Медведчук хоче “опинитися поза процесом”, адже жодного разу не з’явився в залі суду.

“Жодного затягування судового процесу немає, як на мене… Хвилює інше – позивач, Віктор Медведчук, жодного разу не з’явився в залі суду. Він боїться перед судом і перед суспільством доповідати, розказати, що він власне робив у 1980 році, чому КДБ панувало в цій ситуації, чому адвокат залишив свого клієнта без належного захисту. Є сотні питань, які можна поставити. Я вважаю, що це спроба “закрити рота”, причому самому опинившись поза процесом (…) Наприклад, я приходив на перше засідання і ще раз, і готовий відповідати в суді. Наголошу, є відповідальність відповідача, але також – і позивача”, – сказав автор книги Вахтанг Кіпіані в коментарі “Прямому”.

Віктор Медведчук досі не прочитав “Справу Василя Стуса”. Мовляв, він “цей бруд читати не буде”, додав Кіпіані.

“Тобто, він подав до суду взагалі не читаючи книжку”, – наголосив журналіст і назвав таку поведінку “чистим совком”.

Нагадаємо, Дарницький районний суд Києва 10 липня оголосив перерву у розгляді справи народного депутата Віктора Медведчука від “Опозиційної платформи – За життя” проти автора книги “Справа Василя Стуса”, історика й журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat щодо “захисту честі, гідності та ділової репутації і спростування недостовірної інформації”.

Медведчук подав до суду наприкінці серпня 2019 року. Зокрема, у нього є заперечення щодо дев’яти епізодів у книзі та вимагав заборонити її розповсюдження.

“Справа Василя Стуса” вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних і друзів.

90% книги базується на документах КГБ. Акти з обшуків, протоколи допитів та судових засідань. 10% – аналітика і переосмислення автора

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

Читайте також:
Кіпіані звернувся до омбудсмена щодо позову Медведчука через книгу про Стуса

.У фільмі про Стуса залишили епізод з Медведчуком. Стрічка вже готова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна