Кіпіані звернувся до омбудсмена щодо позову Медведчука через книгу про Стуса

 

Журналіст та історик Вахтанг Кіпіані повідомляє, що подав заяву до омбудсмена Людмили Денисової. Йдеться про судовий процес “Медведчук проти книги “Справа Василя Стуса”.
На думку автора книги, судовий позов Медведчука становить “загрозу фундаментальним принципам і свободам”.

Текст заяви Кіпіані поширив на сторінці у фейсбуці в середу, 12 серпня. Підписали документ кількадесят представників творчої інтелігенції України.

“Ми, що нижче підписались, з метою захисту прав людини та основоположних свобод, вимагаємо забезпечити право на справедливий суд у справі за позовом Віктора Медведчука проти історика, журналіста Вахтанга Кіпіані та українського видавництва Vivat.  У позові Віктора Медведчука ми вбачаємо неприховану спробу прямого тиску на свободу слова, друку та наукової думки в Україні”, – йдеться в заяві.

Зазначається, шщо книга “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР” Вахтанга Кіпіані є дослідженням історичних подій та спробою пошуку історичної правди.

“А пошук історичної правди є невід’ємною частиною свободи вираження поглядів, гарантованої статтею 10 Конвенції про права людини. До ролі Суду не належить арбітраж історичних питань, які є частиною тривалої дискусії між істориками (див. рішення ЄСПЛ Chauvy та інші проти Франції, № 64915/01, § 69, ЄСПЛ 2004-VI). Протилежний висновок відкрив би шлях судовому втручанню в історичну дискусію і неминуче переніс би відповідні історичні дискусії з публічних форумів у судові зали (рішення ЄСПЛ Dzhugashvili v. Russia, N 41123/10, § 33)”, – апелюють до судової практики підписанти заяви.

На їх думку, суд не має права брати на себе оцінку історичних подій та дій осіб, які були їх учасниками.

“Адже у протилежному випадку суд має оцінювати аргументованість суб’єктивних думок. А це — неприпустимо”, – наголошується в заяві.

Зазначається, що особиста думка автора книги ґрунтується на фактах і свідченнях, викладених в архівних документах колишнього КДБ УРСР.

“Підкреслюємо, що ті фрази, які обурили Віктора Медведчука і спричинили судовий позов, є оціночними судженнями із фактологічним підґрунтям. А тому об’єктивно довести їх достовірність або спростувати неможливо. Про це свідчать норми законів, як вітчизняних, так і міжнародних”.

У заяві наголошується, що судовий позов Медведчука до Кіпіані є “загрозливим прецедентом”.

“Якщо історична правда не подобається, доступ до неї прагнуть припинити. Вважаємо неприпустимим той факт, що політик використовує суд для того, щоб змусити відмовитися від історичної правди, залякати інакодумців, як це успішно робила радянська держава, змусити прийняти власну точку зору щодо його ролі у судовому процесі над українським поетом-дисидентом Василем Стусом та минулого свого батька як єдину правильну”, – йдеться в листі до Людмили Денисової.

Наголошується також, що рішення суду має бути законним, а не політично вмотивованим.

Як інформувала “Новинарня“, народний депутат від партії “Опозиційна платформа – За життя”, в минулому – призначений адвокат українського політв’язня Василя Стуса Віктор Медведчук подав в суд на журналіста і історика Вахтанга Кіпіані.

Читайте також:
“Суд на Стусом-2”: як Медведчук зробив рекламу книзі Вахтанга Кіпіані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна