Bellingcat з’ясували, хто з росіян очолює операції ПВК “Вагнера” в Африці

 

Проєкт розслідувань Bellingcat назвав ім’я людини, яка, за його даними, очолює операції приватної військової компанії “Вагнер” у Африці.
За даними Bellingcat, операції найманців в Африці очолює людина на ім’я Костянтин Олександрович Пікалов, відомий як “Мазай”.

В ході спільного розслідування з виданнями The Insider та Der Spiegel автори виклали структуру управління ПВК в п’ятницю, 14 серпня.

Він народився 23 липня 1968 року, проходив військову службу під Санкт-Петербургом.

“Пікалов вільно мандрує Європою за допомогою Шенгенської візи (дійсна до березня 2021 року) і провів чимало часу в Центральноафриканській республіці та Мадагаскарі, контролюючи операції “Вагнера” в цих країнах”, – йдеться в повідомленні.

За повідомленням Bellingcat, проєкт отримав доступ до записів телефонних розмов так званого “кухаря Путіна” Євгена Пригожина, якого вважають куратором “Вагнера”, за період з кінця 2013 – початок 2014 року.

“Цей період був ключовим для перших планів та створення ПВК “Вагнера”, яка зрештою стала ключовим інструментом операцій Кремля на сході України та згодом у Сирії”, – повідомляють автори.

На основі цих даних розслідувачі стверджують, що ПВК насправді очолює російське Головне розвідувальне управління.

Зокрема, очільник “Вагнера” Дмитро Уткін подорожував з офіцером ГРУ Олегом Іванніковим, який користувався іменем “Андрій Іванович Лаптєв” під час операцій в Україні та на Північному Кавказі.

Розслідувачі також оприлюднили перелік контактів, із якими розмовляв Пригожин наприкінці 2013 – на початку 2014 року.

Російська “Новая газета” у квітні 2020 року опублікувала відеокадри, на яких, пише видання, зображені учасники так званої “ПВК Вагнера” з відрізаною головою своєї жертви – жителя Сирії, якого перед смертю жорстоко катували.

Як відомо, найманство є в Росії кримінально караним злочином. Незважаючи на це, російські відставні військові продовжують брати участь у військових конфліктах по всьому світу.

Читайте також:
У ЦАР вбили російських журналістів, які йшли по сліду ПВК “Вагнера”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна