ЄС засуджує насильство в Білорусі та закликає до чесного підрахунку голосів

 

Європейський союз засудив застосування сили до учасників протестів у Білорусі та закликав до чесного підрахунку голосів.

Про це йдеться у спільній заяві глави європейської дипломатії Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї, передає “Європейська правда” у понеділок, 10 серпня.

Вони зазначають, що ніч після виборів позначилася непропорційним і неприпустимим застосуванням владою сили щодо мирних протестувальників, внаслідок чого є чимало постраждалих.

“Ми засуджуємо насильство та закликаємо негайно звільнити усіх, хто був затриманий минулої ночі. Влада Білорусі має забезпечити повагу до фундаментального права на мирні зібрання.  Після безпрецедентної мобілізації задля вільних демократичних виборів, народ Білорусі очікує, що їхні голоси будуть ретельно підраховані. Критично важливо, щоб Центрвиборчком опублікував результати, які відображають вибір білоруського народу”, – зазначають у заяві.

Боррель та Варгеї додають, що гарантувати стабільність та суверенітет Білорусі можливо лише поважаючи права людини та стандарти вільних і чесних виборів.

“Ми продовжимо пильно стежити за розвитком подій, щоб визначити, якою має бути подальша реакція ЄС та наші відносини з Білоруссю”, – підсумовують вони.

Як інформувала “Новинарня“, в центрі Мінська після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня відбулися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією. Опозиційні виступи пройшли також у багатьох інших містах.

У МВС заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів у Білорусі.

За даними держаного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на деяких дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Того ж дня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів.

Водночас кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів.

На вечір 10 серпня в Білорусі анонсували на нову акцію протесту через результати голосування на виборах президента.

Читайте також:
Під час протестів у Мінську під роздачу силовиків потрапив російський пропагандист Семен Пєгов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна