Вітольд Фокін погодився приєднатися до ТКГ щодо Донбасу

 

Перший прем’єр-міністр Вітольд Фокін погодився долучитися до Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яку очолив перший президент Леонід Кравчук.

Про це сам Фокін повідомив у вівторок, 4 серпня, в коментарі виданню “Гордон”.

Запросив його разом з Кравчуком до ТКГ голова офісу президента Андрій Єрмак.

“Буду відвертим. Рішення про участь у ТКГ далося мені дуже важко. На те багато причин. Зараз смартфон у кожної дорослої людини, і соцмережі переповнені постами щодо нашого з Леонідом Кравчуком призначення до складу групи. Деякі люди образливо висловлюються, сміються стосовно нашого віку тощо. Але я твердо вирішив погодитися, вважаю за честь біля фіналу свого життя хоч чимось допомогти своїй Батьківщині. Для мене Батьківщина – це Україна та її Донбас, який я дійсно люблю. Він був, є і буде українським”, – заявив Фокін.

За словами Фокіна, глава ОП Андрій Єрмак запросив його разом із Кравчуком на перемовини ще тиждень тому.

“Тоді я відповів, що для початку маю зустрітися з Леонідом Макаровичем сам на сам, з’ясувати позиції, узгодити точки зору. Тому що ТКГ – це не ристалище для дискусій. Там мають бути люди, які прагнуть досягти миру, а не створювати додатковий політес. І після зустрічі віч-на-віч із Кравчуком я скажу, як ставлюся до цього запрошення. Така зустріч відбулася”, – розповів співрозмовник.

Фокін зазначив, що результат розмови із Кравчуком його задовольнив.

“Ми обговорили всі проблеми і дійшли консенсусу щодо цілого переліку питань. Насамперед Кравчук, як і я, переконаний, що без компромісів не буває домовленостей. Що режим тиші в зоні розмежування – це крок до миру, але не сам мир. Є люди, які вважають, що це крок до капітуляції. Але вони не розуміють, про що говорять. Капітуляція – це зовсім інше, це коли одна зі сторін визнає, що зазнала поразки, складає зброю і погоджується на кабальні умови переможця. Нічого такого немає у випадку з Україною. Нічого такого не стоїть за рішенням про припинення вогню. Навпаки, це крок до перемоги”, – підкреслив політик.

Він висловив готовність разом із групою політиків відвідати окуповані райони Донецької та Луганської областей для проведення переговорів щодо врегулювання ситуації.

“Я, як і Леонід Макарович, упевнений, що досягти миру можливо, коли ми подивимося один одному в очі. Треба їхати на Донбас і запрошувати людей сюди. Я особисто, якби мені таке запропонували, погодився б із групою фахівців і політиків поїхати на окуповану територію й поговорити з людьми, зрозуміти їхню позицію, спробувати знайти можливість піти їм назустріч, але, безумовно, без шкоди для інтересів і суверенітету України”, – резюмував Фокін.

Що відомо про Фокіна

Радянський та український державний діяч, кандидат технічних наук, професор Вітольд Фокін народився 25 жовтня 1932 року в селі Новомиколаївка Дніпропетровської області (сьогодні – Запорізька).

У 1954 році закінчив гірничий факультет Дніпропетровського гірничого інституту за спеціальністю “розробка родовищ корисних копалин”. До серпня 1963 року працював помічником начальника і начальником дільниці на шахті “Центральна-Боківська” (1954-1957 рр.), заступником головного інженера та головним інженером шахти №32, начальником шахтоуправління №32 тресту “Боковоантрацит” (1957-1963) у місті Боково-Антрацит Луганської області.

Член КПРС з 1967 року.

Від серпня 1963-го до вересня 1971 року працював заступником начальника комбінату “Донбасантрацит” у Красному Лучі, керівником тресту “Первомайськвугілля” в Первомайську, головним інженером комбінату “Ворошиловградвугілля” в Стаханові, начальником комбінату “Свердловантрацит” у Свердловську Ворошиловоградської області (сьогодні – Довжанськ Луганської області).

Член Ревізійної комісії КПУ в 1976-1981 роках, член ЦК КПУ в 1981-1991 роках.

Депутат Верховної Ради УРСР 10-11-го скликань,  народний депутат СРСР (1988-1989 рр.), згодом – народний депутат України 1-го скликання (у 1991-1994 роках).  Очолював український уряд у 1990-1992 роках.

Читайте також:
“Курс на Щербицького?” Кравчук пропонує долучити до роботи в ТКГ прем’єра 1990-92 років Вітольда Фокіна

Як інформувала “Новинарня“, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи.
Президент України в 1994-2005 роках Леонід Кучма вдруге став на чолі української делегації в ТКГ із мирного врегулювання ситуації на Донбасі 3 червня 2019 року.
Із 20 травня у засіданнях ТКГ замість Леоніда Кучми брав участь віцепрем’єр Олексій Резніков.

29 липня президент Зеленський заявив, що новим головою делегації України в ТКГ може стати чинний перший заступник голови української делегації, віцепрем’єр Олексій Резніков, а також перший президент України Леонід Кравчук.

30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі із мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

31 липня Кравчук заявив, що учасником ТКГ може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.

Читайте також:
Кравчук виступає за приєднання США до переговорів щодо миру на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна