Білорусь передала МЗС список громадян України зі складу ПВК “Вагнера”, яких затримали під Мінськом

 

Білорусь передала Україні список українських громадян, яких затримали в складі приватної військової кампанії “Вагнера” під Мінськом.

Про це в п’ятницю, 31 липня, повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба. 

Міністр підкреслив, що питання не тільки в тому, скільки серед затриманих українців і хто вони.

“Також дуже важливо встановити, хто з учасників цього списку брав участь у збройних діях на боці окупаційних сил, незаконних збройних формувань, чи причетні вони до скоєння тих чи інших злочинів”, – пояснив Кулеба.

“Розмова була нормальна (українського дипломатичного представника в Білорусі із Володимиром Макеєм, главою білоруського МЗС – ред.). На адресу України звинувачень ми не отримували”, – додав міністр.

Як інформувала “Новинарня“, 29 липня білоруські спецслужби під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. При собі росіяни мали кожен по невеликій ручній поклажі, і на всіх – три великих важкі валізи. Після прибуття до Мінська в ніч з 24 на 25 липня група заселилася в один з готелів і мала виселитися 25 липня, проте покинула готель 27 липня і переїхала в один з санаторіїв Мінського району.
За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою та одноманітним одягом в стилі мілітарі.

У правоохоронних органах Республіки Білорусь заявили, що отримали інформацію про ймовірне прибуття в країну більше 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії.

Згодом стало відомо, що серед затриманих в Білорусі  бойовиків є ті, що служили в батальйоні російського письменника-терориста Захара Прилєпіна, коли його підрозділ був на Донбасі і брав участь у війні на боці терористів “ДНР”.

30 липня стало відомо, що проти затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнера” відкрито кримінальну справу за фактом підготовки теракту.

Служба безпека України заявила, що ініціюватиме екстрадицію з Білорусі тих бойовиків приватної військової кампанії “Вагнера”, які брали участь в бойових діях на Донбасі на боці терористичної організації “ДНР”.

Раніше Служба безпеки України встановила численні факти участі найманців російської ПВК “Вагнера” у війні на Донбасі на боці незаконних збройних формувань та окупаційних військ. Зокрема, є дані про те, що саме “вагнерівці” в липні 2014 року збивали Іл-76 ПС ЗСУ біля Луганська.

Відомо, що ПВК “Вагнер” діє за кордоном – в Україні, Сирії, Африці тощо – за сприяння уряду і військового командування Росії.

Читайте також:
Частина затриманих під Мінськом бойовиків ПВК “Вагнера” має українське громадянство, – МЗС Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна