До 25% ПЛР-тестів на коронавірус можуть давати хибно негативний результат, – Степанов

 

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов визнав, що до чверті ПЛР-тестів на коронавірус можуть давати хибно негативний результат.

Про це він сказав на онлайн-брифінгу в неділю, 26 липня.

Він зауважив, що точність тесту залежить від певних обставин, зокрема забору зразків та їх транспортування до лабораторії.

“Для ПЛР-тестування береться мазок із ротоглотки або з нижчих дихальних шляхів. Якщо людина інфікована, то в більшості випадків вірус є в ротоглотці, і тоді тест позитивний. Але якщо вірус сконцентрувався в нижніх дихальних шляхах, [а зразок взято вище], результат може бути хибно негативним”, – пояснив очільник МОЗ.

За його словами, на достовірність результату також може впливати дотримання умов транспортування біологічного матеріалу до лабораторії.

“За різними даними, до 20-25% результатів ПЛР-досліджень можуть бути помилково негативними”, – зазначив Степанов.

“Але в нас чітко описано, що робити в таких випадках. Якщо в людини є симптоматика коронавірусної хвороби, тоді проводиться ще одне ПЛР-дослідження або дослідження методом ІФА”, – додав міністр.

Як писала “Новинарня“, раніше науковці Університету Джонса Гопкінса дійшли висновку, що як мінімум 20% ПЛР-тестів дають хибно негативний результат – тобто показують, що коронавірусу немає, хоча насправді людина інфікована SARS-CoV-2.

Вони також визначили, що ймовірність помилки може бути навіть значно більшою, якщо тест проводять упродовж перших трьох днів після зараження. А найточнішою ПЛР-діагностика виявилася на восьмий-дев’ятий день хвороби.

Тому автори дослідження радять медикам не виключати коронавірусну інфекцію тільки на основі ПЛР-діагностики, особливо якщо є підстави вважати, що пацієнт може бути заражений (наприклад, контактував із хворим на COVID-19 або має особливо характерні симптоми).

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

ІФАкти і коментарі: навіщо Україні масове тестування на антитіла та чи мета виправдовує засоби

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна