У Збройних силах складають списки військових-майданівців. ГШ каже – для вшанування

доповнено

У частинах Сухопутних військ ЗС України за наказом командування збирають дані для створення списків діючих військовослужбовців, які у 2013-2014 роках брали участь у Революції Гідності.
З огляду на подачу наказів, з’явилися припущення, що таким чином майданівців із ЗСУ можуть карати. Однак в Управлінні зв’язків з громадськістю Збройних сил зазначають, що первісний задум полягає у вшануванні.

Як передає “Новинарня“, телеграми-розпорядження з цього приводу 23 липня поширюються в соцмережах. Зокрема, два таких документи розмістив у фейсбуці колишній офіцер Командування Сухопутних військ Роман Ковальов.

Одна з телеграм виходить із військової частини А1314 у м. Дніпро (оперативне командування “Схід” Сухопутних військ) за підписом т.в.о. начальника штабу О. Бондаря, інша – з Харківського обласного військкомату за підписом військового комісара Ю. Калгушкіна.

“З метою збору та узагальнення інформації стосовно діючих військовослужбовців підпорядкованих військових частин, які брали участь у “Революції Гідності” на Майдані Незалежності в 2013-2014 роках, та створення єдиної електронної бази (…) командирам частин до 17:00 23.07.2020 надіслати затверджені списки…” – ідеться в наказі від 22 липня 2020 року.

“Вам не почулось: списки майданівців серед діючих військовослужбовців! Саме такий наказ своїм підлеглим частинам віддало оперативне командування “Схід”. Але, за моєю інформацією, ініціатива належить Командуванню Сухопутних військ ЗСУ”, – зазначив Ковальов у коментарі.

Відповідну інформацію поширила також народна депутатка, колишня міністр у справах ветеранів Ірина Фріз (“ЄС”).

“Влада збирає інформацію про діючих військовослужбовців, які брали участь в подіях Революції Гідності, для створення єдиної бази даних таких осіб. Цей документ розповсюджується по військових частинах, і ми маємо підтвердження, що це не фейк. Зрозуміло, що на тлі російського наративу про державний переворот, яким Росія та її п’ята колона в Україні вважають Революцію Гідності, а також рішення ТКГ щодо припинення будь-яких розвідувальних та оборонних заходів, використання безпілотних апаратів в зоні ООС та про відповідальність військовослужбовців за порушення цих “домовленостей”, –

така база даних фактично є списком патріотів
для притягнення до кримінальної відповідальності
та зачищення Збройних Сил України,

а можливо, й інших воєнізованих формувань, від патріотично налаштованих військовослужбовців”, – вважає Ірина Фріз.

За її словами, “загрозою є ймовірність передачі такої бази після її формування спецслужбам Російської Федерації”.

Фріз додала, що готує депутатське звернення для з’ясування причин, мети та завдань формування такої бази, а також наявності юридичних підстав для цього.

ДОПОВНЕНО. Начальник Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України полковник Богдан Сеник у коментарі “Новинарні” фактично підтвердив наявність таких розпоряджень та той факт, що вони виходять по лінії МПЗ (морально-психологічного забезпечення) із частин та військоматів, які підпорядковуються Командуванню Сухопутних військ.

За словами речника Генштабу, обставини появи згаданих розпоряджень ще з’ясовуються, однак, попередньо, наявна помилка в комунікуванні такої ініціативи.

Полковник Сеник розповів, що потреба в обліку діючих військовослужбовців ЗСУ, які брали участь у Революції Гідності, була сформульована після прощання на Майдані Незалежності із загиблим Героєм України Тарасом Матвіївим. У цьому заході брали участь вищі командувачі й керівники ГШ та МОУ, і потрібно було оперативно влаштувати в Києві ритуал вшанування загиблого військового-майданівця.

Відтак, пояснює представник Генштабу, з’явилася ініціатива визначити в лавах ЗСУ учасників Революції Гідності заздалегідь.

“Не для покарання, а саме для вшанування”,

– наголошує начальник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ.

Він уточнив, що йдеться, наприклад, про можливість підготовки нагородження таких військових до пам’ятних дат тощо.

При цьому, відповідаючи на запитання “Новинарні“, Богдан Сеник погодився, що на існуючому політичному тлі, з існуючими настроями у ветеранському середовищі, така подача ініціативи в наказах СВ ЗСУ сприймається в негативному ключі.

“Потрібно було б вказати сенс задуму в преамбулі наказів”, – зазначив речник ГШ.

Читайте також:
“Ініціативна безтолковість”: командування Сил логістики намагається цензурувати військових у соцмережах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна