“Перевершили антирекорд літа 2018”: правозахисники заявляють про стрибок числа нападів на громадських активістів

 

Улітку 2020-го в Україні різко збільшилося число нападів на громадських активістів – як два роки тому, коли загинула Катерина Гандзюк, при цьому розслідування попередніх нападів не просувається.

Про це в четвер, 23 липня, заявила представниця ГО “Медійна ініціатива за права людини”, правозахисниця Ольга Решетилова.

“Вітаю вас, друзі. Ми перевершили антирекорд літа 2018 року. У липні 2020-го ми фіксуємо по 3-4 напади/пошкодження майна/загадкові смерті активістів щодня”, – написала Решетилова у фейсбуці після ймовірного підпалу в Києві будинку антикорупційного активіста Віталія Шабуніна.

Правозахисниця нагадала, що липень 2018-го завершився нападом на Катерину Гандзюк, яку в Херсоні облили сірчаною кислотою, після чого викривачка померла.

“З того часу, попри шалений тиск громадськості, створення уже двох ТСК в парламенті, увагу міжнародників, у жодному кримінальному провадженні – у жодному! – ми не побачили ефективного розслідування”, – заявила Решетилова.

“Натомість Володимир Зеленський, який робив гучні заяви про розслідування нападів на активістів під час своєї передвиборчої кампанії, залишив на посаді [міністра внутрішніх справ Арсена] Авакова. Людину, яка несе безпосередню відповідальність за ту небезпеку, в якій опинилося громадянське суспільство в Україні. І призначив на посаду [генпрокурора Ірину] Венедіктову, яка демонструє відверту зневагу до активістів і підтримує саботаж розслідувань.
Все це супроводжується інформаційними кампаніями проти громадянського суспільства з боку проросійських та деяких олігархічних медіа”, – наголосила правозахисниця.

“Мета зрозуміла. Знищити активну частину суспільства, яка просуває зміни, бореться з несправедливістю, ще пам’ятає про вектор на європейські цінності й докорінні реформи”, – констатувала Ольга Решетилова.

Вона також звернулася до “великої частини суспільства, яка злорадно підтримує війну проти громадських активістів”.

“Цікаво, вам стане легше, якщо їх не стане? Якщо ніхто вам не нагадуватиме про свавілля ментів, про корупцію у вашому місті, про незаконні вирубки і забудови? До кого ви підете, якщо прийдуть за вами чи вашим майном, вашим дітям підкинуть наркотики, ви залишитеся сам на сам із беззаконням?” – написала правозахисниця.

Цього ж ранку із подібною заявою виступив Ярослав Юрчишин, народний депутат від партії “Голос”, колишній виконавчий директор антикорупційної організації “Transparency International Україна”.

“Вчора знайдено мертвим правозахисника Олексія Кучапіна. Сьогодні вночі ймовірно підпалили дім Віталія Шабуніна…
Це все на тлі збільшення повноважень та бюджету правоохоронних структур, що входять у систему МВС Арсена Авакова. Парадокс – грошей та повноважень на безпеку більше, а це породжує тільки більше терору та страху.
Бо ця система силових органів ставить за мету не захист прав, а саме застосування сили. Тобто побудова поліцейської держави. А хто бореться проти цього – піддається тиску“, – написав Юрчишин у фейсбуці.

“Якщо це не так – варто очікувати ефективних та незалежних розслідувань цих та інших випадків тиску на активних громадян. Та якісного інформування про їх перебіг”, – додав він.

Як відомо, 22 липня в Києві виявили мертвим відомого волонтера, керівника Будинку милосердя Олексія Кучапіна. Як звітує столичне управління Національної поліції, тіло знайшли в орендованій квартирі в Деснянському районі. Чоловіка розшукували вже кілька днів. Заяву про його зникнення подала дружина.
Під час попереднього огляду тіла криміналісти не виявили зовнішніх ознак насильницької смерті. Кримінальне провадження, за яким розшукували зниклого волонтера, перекваліфікували за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України із додатковою кваліфікацією “природна смерть”.
Священик-волонтер Захарія Керстюк напередодні розповів про численні погрози на їхню адресу за допомогу бездомним. Попри це, в поліції “на 90% впевнені”, що смерть природного характеру, передавав “5-й канал“.

Читайте також:
“Не матимемо страху”. Гандзюк записала відеозвернення напередодні протесту

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна