Уряд продовжив карантин до кінця літа

 

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про продовження дії адаптивного карантину до 31 серпня.

Відповідна постанова ухвалена на засіданні уряду, але ще потребує доопрацювання, повідомляє “Укрінформ“.

“Це нова постанова. Пропонується застосування її з 1 серпня до 31 серпня. Вона буде регламентувати встановлення карантину на території країни.

В чому її відмінність: залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюється зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень небезпеки поширення COVID-19″, – пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов перед ухваленням рішення на засіданні Кабміну.

За словами Степанова, рівень небезпеки визначатиметься автоматизованим програмним забезпеченням на основі визначених алгоритмів та зібраних даних і затверджуватиметься Національною комісією з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

“Базовим рівнем моніторингу буде моніторинг на рівні області тих показників, які використовуються і наразі”, – сказав очільник МОЗ.

Згадані показники – це:

  1. завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, яка має бути меншою за 50%;
  2. охоплення тестуванням на коронавірус – не менше 24 на 100 тисяч населення (раніше цей показник мав бути не меншим за 12 на 100 тис.);
  3. відсоток виявлення інфікованих на коронавірус за результатами тестування в регіоні – не більше 11%;
  4. динаміка зростання випадків інфікування: загальний показник нових випадків за поточний тиждень у порівнянні з показником за попередній тиждень не має перевищувати 10%
Якщо всі чотири показники в межах норми – відповідна область перебуває в “зеленій зоні”, де діють такі обмеження: масковий режим у громадських будівлях, проведення масових заходів із розрахунку не більше 1 особи на 5 кв. метрів, проведення заходів у театрах або кінотеатрах із розрахунку не більше 50% заповненості, в громадському транспорті перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях.

За словами Степанова, регіони, що постійно перебувають в зеленій зоні, не потребують окремого втручання та посилення протиепідемічних заходів на національному рівні.

Якщо ж індикатор показників починає змінюватися і це триває п’ять чи більше днів поспіль, регіон переходить у “жовту” зону (так звану буферну, де зміни ще не надто серйозні), а далі – в помаранчеву і червону, що означатиме посилення протиепідемічних заходів.

Як наголосив міністр, усі ці критерії розроблені з урахуванням як національного досвіду боротьби з COVID-19, так і практик інших країн.

Станом на 22 липня в Україні лабораторно підтверджено загалом 60 995 випадків інфікування коронавірусом з початку пандемії: 33 172 людини вже одужали та 1 534 — померли.

Читайте також:
В Україні по-новому рахуватимуть показники захворюваності на COVID-19, – Степанов

З початку осені карантин буде посилено: моделювання Київської школи економіки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна