З початку осені карантин буде посилено: моделювання Київської школи економіки

 

Від початку осені очікується посилення карантинних обмежень за всіх можливих сценаріїв подальшого поширення коронавірусної інфекції.

Про це свідчать дані епідеміологічного моделювання поширення COVID-19, розробленого Київською школою економіки. У середу, 15 липня, експерти КШЕ представили громадськості оновлені дані цієї епідеміологічної моделі.

Згідно з нею, є три типи можливого сценарію подальшого розвитку подій, який залежить від сезонності коронавірусної пандемії:

  1. “Жовтий сценарій” (середній, помірна сезонність).
  2. “Чорний сценарій” (негативний, сезонність відсутня).
  3.  “Зелений сценарій” (оптимістичний, значна сезонність).

Як зазначили експерти, наразі Україна продовжує йти за “жовтим” сценарієм, який передбачає близько 4 тисяч померлих та 410 тисяч випадків коронавірусу станом на кінець 2020 року, з діапазоном від 2,5 до 7 тисяч смертей і 275–650 тисяч випадків інфікування.

За даними моделі КШЕ, загальна кількість випадків захворювання на COVID-19 станом на зараз становить близько 185 тисяч осіб (підтверджено, нагадаємо, 55,6 тисячі).

Водночас у Школі зауважують, що зміна урядом показників послаблення/посилення карантинних обмежень була “своєчасним рішенням”: нові показники дозволили швидше виявляти проблемні регіони за меншої жорсткості обмежень для країни.

Як стверджують автори моделювання, якби уряд не впровадив з 12 березня карантинні заходи й не підтримував адаптивний карантин надалі, саме зараз “Україна проходила б значний пік в 1-3 тисячі померлих на день”, а на кінець 2020 року кількість померлих від COVID-19 сягнула б 121 тисячі осіб.

“З початку осені очікується посилення карантинних обмежень незалежно від розглянутих сценаріїв поширення COVID-19”, – додають у КШЕ.

Як відомо, Київську школу економіки очолює Тимофій Милованов, який з серпня 2019 року по березень 2020 року обіймав посаду міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді Олексія Гончарука.

Після того як 4 березня Верховна Рада відправила уряд Гончарука у відставку, Милованов повернувся до роботи на посаді президента КШЕ.

Читайте також:
Милованов пояснив, чому не залишився у новому уряді

Як писала “Новинарня“, починаючи з 22 червня Міністерство охорони здоров’я змінило критерії для послаблення протиепідемічних обмежень. Відтак їх стало чотири:

  1. завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, яка має бути меншою за 50%;
  2. охоплення тестуванням на коронавірус – не менше 24 на 100 тисяч населення (раніше цей показник мав бути не меншим за 12 на 100 тис.);
  3. відсоток виявлення інфікованих на коронавірус за результатами тестування в регіоні – не більше 11%;
  4. динаміка зростання випадків інфікування: загальний показник нових випадків за поточний тиждень у порівнянні з показником за попередній тиждень не має перевищувати 10%.

Раніше одним із визначальних для послаблення карантинних обмежень МОЗ вважало також інцидентність (кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів), яка мала становити менше 12 випадків на 100 тисяч населення. Проте від цього показника вирішили відмовитися, через те що в тих областях, де кількість проведених тестів зростала, виявлялося більше випадків. І це, за словами головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, “не спонукало регіони нарощувати масив тестувань“.

Читайте також:
Карантин в Україні продовжать ще на місяць, але змінять умови, – Степанов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна