В акваторії Чорного моря стартували 20-ті міжнародні навчання “Сі Бриз”. ФОТО

 

В акваторії Чорного моря стартували ювілейні, 20-ті українсько-американські навчання “Сі Бриз”, які через пандемію коронавірусу обмежено морською фазою із залученням авіації.

Про це повідомляє АрміяInform.

“Цьогорічні українсько-американські навчання Sea Breeze розгортатимуться в акваторії Чорного моря без контакту особового складу.

Передбачається, що в процесі навчань у морі кораблі країн-учасниць здійснюватимуть спільні тактичні маневрування, тренуватимуться з організації зв’язку, протимінних дій, передачі вантажів на ходу.

Екіпажі кораблів та катерів відпрацюють питання взаємодії з тактичною та морською авіацією, проведуть низку навчань з протиповітряної, протикорабельної і протикатерної оборони на переході морем, відпрацюють завдання операцій з морського перехоплення та огляду судна-порушника.

Крім того, виконають завдання з посилення охорони і оборони важливих об’єктів морської інфраструктури”, – зазначається в повідомленні.

За словами командувача Військово-морських сил України контрадмірала Олексія Неїжпапи, основне призначення “Сі Бризу” – це підтримання стабільності й безпеки у Чорноморському регіоні. Тому головним завданням для морської компоненти навчань є відпрацювання операцій за стандартами НАТО, що направлені на забезпечення миру та безпеки у кризовому регіоні.

“Навчання «Сі Бриз» є реальною демонстрацією рішучості США щодо колективного захисту Європи. Тому ці навчання спільно з нашими партнерами відбуватимуться в Чорноморському регіоні”, – відзначив командувач 6-го Флоту ВМС США віцеадмірал Юджин Блек, наголосивши, що участь Сполучених Штатів у цих багатонаціональних навчаннях “вкотре підтверджує прихильність ВМС США та 6-го флоту зокрема до наших союзників і партнерів по НАТО”.

 

За задумом Командування Військово-морського флоту ЗС України, під час навчань корабельно-катерні тактичні групи українських ВМС мають набути необхідного рівня взаємосумісності, бойових та оперативних спроможностей діяти у взаємодії з кораблями Альянсу.

Важливим випробуванням для військових моряків стане виконання бойових вправ артилерійських стрільб по морських і повітряних цілях, а також проведення навчань із боротьби за живучість та порятунку екіпажу корабля, що зазнав лиха в морі.

“Безконтактні” міжнародні навчання триватимуть сім днів. У них запланована участь ракетного есмінця типу “Арлі Берк” USS Porter і патрульного протичовнового літака P-8 Poseidon ВМС США, а також кораблів постійної військово-морської групи НАТО, які вже прибули у Чорне море.

Усього до “Сі Бриз-2020” планується залучити близько 2 тисяч осіб із дев’яти країн, зокрема понад 20 кораблів, а також літаки, гелікоптери тощо.

Загалом у навчаннях, окрім України і США, візьмуть участь військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Франції, Румунії, Іспанії і Туреччини.

(Для порівняння: у 2018 році в таких навчаннях на півдні України брали участь військові з 18 країн, у 2019-му – 15).

Як писала “Новинарня“, через протиепідемічні заходи з плану маневрів було повністю виключено берегову фазу й, відповідно, розгортання багатонаціонального штабу. Кораблі країн-партнерів заходитимуть в українські порти лише для дозаправки та не контактуватимуть із цивільним населенням.

Читайте також:
Новий командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа: “Нептун” добиває до Севастополя. Ми повернемось


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.