Через коронавірус “Сі бриз-2020” буде безконтактним. Зате з додатковою групою кораблів НАТО

 

З огляду на епідемію коронавірусу й карантинні обмеження міжнародні військові навчання “Сі бриз-2020” обмежаться лише морською фазою із залученням авіації.

Про це в коментарі виданню АрміяInform повідомив керівник навчань з української сторони Олексій Доскато.

“Від імені командувача ВМС ЗС України ми звернулися до командування 6-го флоту США з пропозицією змінити формат “Сі бризу” у зв’язку з пандемією коронавірусу. Вони повністю підтримали нашу ініціативу, адже головне – це збереження життя і здоров’я військовослужбовців. Тож на нас цього року очікує так званий безконтактний “Сі Бриз”, – капітан 1-го рангу Доскато.

За його словами, це означає, що з плану маневрів “повністю виключено берегову фазу, щоб військовослужбовці країн-партнерів та учасників “Сі бризу” не контактували між собою, а також щоб не розгортали багатонаціональний штаб”.

Учасники “Морського бризу” в липні 2020-го зустрічатимуться у визначеній точці “рандеву” та відпрацьовуватимуть тренувальні заходи без контактів особового складу. Спілкування між керівниками та учасниками також буде винятково дистанційне. Кораблі країн-партнерів заходитимуть в українські порти лише для дозаправки та не контактуватимуть із цивільним населенням.

Відтак змінилася кількість країн-учасниць, які братимуть участь у навчаннях – на сьогодні їх близько 10.
(Для порівняння: у 2018 році в таких навчаннях на півдні України брали участь військові з 18 країн, у 2019-му – 15).

“Сили та засоби, які були визначені для морської компоненти, наразі залишилися без змін. Також нещодавно підтвердила свою участь у морській фазі “Сі бризу” постійна група кораблів НАТО, яка в цей час буде перебуватиме Чорному морі. І на сьогодні вже створено розклад навчань, де вона запланована як учасник”, – заанонсував Олексій Доскато.

Також офіцер зазначив, що скоротилася планована тривалість міжнародних навчань. Вони проходитимуть у липні лише протягом тижня.

Наразі обговорюється можливість проведення “відеодня”, коли всі учасники матимуть змогу поспілкуватися під час конференц-зв’язку.

Як інформувала “Новинарня”, станом на ранок 30 травня у Збройних силах України на коронавірус хворіють 107 армійців (+17 за добу). Загалом за весь час COVID-19 у війську України діагностували в 221 людини.

Читайте також:
Авіаносець США, де зафіксували спалах COVID-19, знову вийшов у море

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна