Суддя у справі Сергієнка Людмила Синиця отримала підозру за порушення програми захисту свідків

 

Суддя Городищенського районного суду Черкаської області Людмила Синиця отримала підозру в кримінальній справі про порушення програми захисту свідків у провадженні щодо вбивства майданівця Василя Сергієнка у 2014 році.

Як повідомляє Watchers.Media, підозру судді Синиці зачитали 16 липня.

Як стало відомо журналістам Watchers, фігурант справи про вбивство Сергієнка Віктор Горбенко, ймовірно, погодився співпрацювати зі слідством і свідчити у справі щодо замовників викрадення і вбивства майданівця Сергієнка. Однак суддя Синиця своїми діями цю співпрацю зірвала.

16 липня вона провела чергове засідання у справі Сергієнка, на прохання прокуратури продовжила арешт обвинуваченому Володимиру Воронкову та домашній арешт Віктору Горбенку і Роману Недибалюку. Коли вона вийшла із зали засідань, її вже чекали представники Офісу Генерального прокурора, щоб зачитати повідомлення про підозру. Суддя почала втікати від прокурорів у свій кабінет. Зрештою, основний текст підозри дочитали і тепер, кажуть правоохоронці, Людмила Синиця офіційно є підозрюваною в кримінальній справі.

Її правопорушення датується червнем 2019 року.

“Чергове засідання за участі п’ятьох обвинувачених, їх адвокатів, прокурорів та вільних слухачів. Суддя Людмила Синиця вже на початку засідання почала оголошувати документи з іншої справи, в якій намагаються встановити замовника.
Суддя, читаючи документи, оголосила, що фігурант справи про вбивство Сергієнка Віктор Горбенко є в іншій справі (де встановлюють замовника) свідком і боїться за своє життя. Слідчі прокуратури нібито звернулися до суду, аби той дозволив перевести Горбенка в інший слідчий ізолятор, бо він отримує погрози.

«У зв’язку з тим, що я боюся погроз, які озвучуються мені, прошу перевести мене до іншого слідчого ізолятора», — зацитувала суддя Синиця Віктора Горбенка.

Із контексту справи випливало, що Горбенко просить перевести його з ізолятора, де знаходяться його посправники, у більш сувору, проте й більш безпечну від посягань на життя установу.

Таке клопотання до судді є елементом системи заходів безпеки, які застосовуються до учасників кримінальних проваджень, якщо є підстави переживати за їх життя через участь у справі, наприклад, через те, що вони дають або можуть дати викривальні свідчення. Ці документи не можуть розголошуватись публічно, а доведення їх змісту до інших обвинувачених у цій же справі є по суті наражанням на ще більшу небезпеку охоронюваного.

Присутній у залі керівник слідчого відділу ОГП Віталій Драгунов тричі наголосив судді, що вона порушує закон, зачитуючи документи з іншого провадження, які є таємницею слідства. Суддя не зважала на зауваження і продовжувала”, – пише Watchers.

Після того Горбенко заявив, що ніяких заяв і прохань прокурорам не подавав, а його підпис підроблений.

Суддя Синиця тікала, коли їй зачитували підозру. Фото: Watchers

Адвокат Євгенія Закревська пояснює: “Замість того, щоб розглянути клопотання про забезпечення безпеки у відповідності до КПК (в окремому закритому процесі), (…) суддя Синиця просто зачитала клопотання про забезпечення безпеки від одного співучасника публічно перед іншими співучасниками (від яких, власне, і небезпека, від яких і потрібно було перевести). І запитала: “Ну як? підтримуєте клопотання?..”
Це звучало просто дуже цинічно… От прямо вгадувались між рядків: “Подивись у чесні очі своїх “побратимів”-обвинувачених-у-вбивстві, з якими тобі сидіти в цій клітці, а потім в “стакані” – ще щонайменше до повернення в “рідне” черкаське СІЗО: невже вони дійсно такі страшні? Невже охорона не може закрити очі на заточку чи щось таке? Подумай двічі, хто тобі більші друзі – старі товариші і всемогутній Бобов (колишній нардеп від ПР – здогадний замовник убивства Сергієнка – “Н”), чи оці слідчі, які брешуть, що забезпечать якусь там безпеку… Нащо тобі ті нещасні випадки, друже? Бач, як воно виходить, коли іти проти своїх? Отямся! Ще не пізно!”

“Отак в реальності працює система захисту свідків в Україні (заходи забезпечення безпеки учасників кримінального провадження). Щоб не було ілюзій…” – констатувала адвокат Майдану Закревська.

За її словами, інформацію про цей злочин відразу ж внесли в ЄРДР і кримінальне провадження передали в ДБР, але там “поховали”.

“Весь цей час ми з потерпілою бились і закидували ДБР запитами, заявами і клопотаннями, щоб знайти це кримінальне провадження, дізнатись про його долю, примусити ворушитись слідчих і розслідувати зухвалий, явний, гарно задокументований злочин… В результаті більше ніж через рік судді оголосили підозру. А весь цей час суддя, яка офіційно вважалась неупередженою, продовжувала розглядати цю справу… Не взявши самовідвід, не задовольнивши числені відводи…” – додала Закревська.

Читайте також:
Справа Сергієнка: до суду скерували обвинувальний акт щодо одного з підозрюваних

Як повідомляла “Новинарня“, 4 квітня 2014 року Василя Сергієнка викрали з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. При викраденні його били та нанесли поранення ножем. Мати журналіста бачила, як його вивозять на машині.
Наступного дня тіло його було знайдено за 15 кілометрів від міста зі слідами знущань.

В організації викрадення, катуванні та вбивстві Сергієнка підозрюють Вадима Мельника, Володимира Воронкова, Віктора Горбенка, Валентина Завражина, Максима Русіна та Романа Недибалюка, яких затримували впродовж 2015-2017 років.

ЗМІ неодноразово писали про причетність до замовлення цього злочину політичного конкурента Сергієнка – нардепа-бізнесмена, колишнього члена Партії регіонів Геннадія Бобова.

Читайте також:
Обшук в Омеляна відбувся у справі щодо вбивства журналіста Сергієнка, – ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна