Зеленський в Раді визнав: шостий рік захищаємо суверенітет від російської агресії

 

Президент Володимир Зеленський прямо заявив, що протягом шести років Україна захищається від збройної агресії Російської Федерації.

Про це він сказав під час виступу з трибуни парламенту в четвер, 16 липня, на урочистому засіданні з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет.

“Сьогодні, шостий рік поспіль, ми захищаємо свій суверенітет від російської агресії. Ми сплачуємо за це найвищу ціну – життя наших громадян. Сьогодні весь цивілізований світ визнає, що Україна робить все для настання такого бажаного миру. Справедливого миру. Миру в нашому розумінні цього слова. Саме того миру, де державний суверенітет буде панувати в реальності, а не на папері”, – цитує виступ президента пресслужба ОПУ.

За його словами, головна мета України наразі – повернути тимчасово окуповані території, заради яких загинуло чимало героїв.

“Ми втратили частину території. Ми втратили своїх людей. І, на жаль, ми не можемо повернути загиблих. Але повинні повернути всі свої території. Повернути віру в правду і справедливість. Щоб те, заради чого загинули наші герої, ніколи не виявилось марним”, – сказав президент.

Зеленський у своїм промові закликав українців об’єднатися – як зробили це 30 років тому народні депутати, ухваливши Декларацію про державний суверенітет.

“30 років тому, маючи полярні політичні погляди, ви наочно показали, що таке державницька позиція. Ви стали живим прикладом єдності та мудрості. І я впевнений, що сучасним депутатам є чого у вас повчитися. Та ніколи не забувати, що суверенітет, який вибороли вони, ми з вами маємо берегти й захищати. Як від зовнішніх ворогів, так і від внутрішніх чвар”.

Президент також процитував слова ініціатора проголошення Декларації про державний суверенітет, Героя України В’ячеслава Чорновола: “Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи. Щоб не довелося потім гірко любити її – втративши”.

“Годі сварок та розбрату. Годі маніпуляцій та політичних ігрищ. Годі ділити українців та ділитися самим. На владу чи опозицію, лівих або правих, червоних або синіх. Потрібно перестати бути політиками. Час стати державними діячами. Людьми, що мають не великий апетит, а велику мрію. Про єдину, сильну й непереможну Україну. Це – моя мрія. І моя мета. Впевнений, що й ваша також”, – так завершив виступ президент.

Нагадаємо, Володимиру Зеленському закидають те, що він уникає згадок про російську агресію проти України. Так, цього тижня, реагуючи із запізненням на порушення окупантами законів війни та вбивство медика ЗСУ на Донеччині, президент вжив формулювання “та сторона”, “бойовики”, напівкримінальні анклави”.

Читайте також:
Що таке “та сторона”: Ар’єв вимагає від ОП прямої відповіді на запитання, хто напав на Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна