Новий голова НБУ Шевченко не пройшов спецперевірку до призначення на посаду, – Юрчишин

 

Кандидатуру нового очільника Нацбанку Кирила Шевченка затвердила конституційна більшість парламенту, однак він не пройшов потрібну спецперевірку для обрання на цю посаду.

Про це написав у фейсбуці нардеп від “Голосу” Ярослав Юрчишин після голосування Верховної Ради в четвер, 16 липня.

“Щойно “слуги народу” з ОПЗЖ, “Батьківщиною” і групами проголосували за нового голову НБУ, поданого вчора вночі, погодженого профільним комітетом сьогодні зранку, без зустрічі з жодною фракцією, без декларації, яку він мав подати ще до вступу на посаду”, – зазначив народний депутат.

За словами Юрчишина, також ще не надійшла відповідь від НАБУ на запит від 15 липня 2020 року щодо Шевченка про його фігурування в кримінальних справах, пов’язаних із корупцією.

“Ну, дуже незалежний і професійний кандидат. Усі ознаки “на ліцо”, – написав нардеп.

Як інформувала “Новинарня“, 16 липня новим керівником Національного банку України замість Якова Смолія став Кирило Шевченко, який досі очолював державний “Укргазбанк”.
Ця фінансова установа в 2017 році опинилася в центрі скандалу через розкрадання з “Укргазбанку” близько 250 млн гривень.

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту кандидатуру Шевченка для затвердження на посаді голови НБУ вечері 15 липня.

14 липня президент Зеленський в телефонній розмові обіцяв директорці-розпорядниці Міжнародного валютного фонду Крісталіні Георгієвій, що до кінця тижня запропонує Раді кандидатуру “незалежного технократа” на посаду голови НБУ.

За даними Liga.net, Національне антикорупційне бюро веде розслідування, в якому фігурантом нібито є родич Шевченка, і “це потенційна можливість для тиску на нього, якщо він стане головою НБУ”.

Нагадаємо, 1 липня Яків Смолій подав у відставку з поста голови Нацбанку, пояснивши цей крок політичним тиском. 3 липня Верховна Рада звільнила його з посади.

Читайте також:
Ексголова НБУ Смолій розповів деталі зустрічі з Зеленським напередодні відставки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна