Люди, які ігнорують маски й не дотримуються дистанції, мають нижчі когнітивні здібності, – дослідження

 

Люди, які відмовляються дотримуватися соціальної дистанції й носити маску під час пандемії, зазвичай мають нижчі інтелектуальні здібності порівняно з іншими.

Про це пише британська газета Daily Mail із посиланням на дослідження, проведене в Сполучених Штатах Америки, де захворюваність на COVID-19 є найвищою у світі (станом на 15 липня в країні зафіксовано вже понад 3,4 млн інфікованих та більш ніж 578 тисяч смертей з початку пандемії).

Як зазначається в матеріалі, здатність людини виконувати протиепідемічні рекомендації, зокрема головну з них – дотримуватися соціальної дистанції (1,5 метра) від інших – залежить, серед іншого, від обсягу її “робочої”, тобто короткострокової пам’яті. А цей параметр є одним із визначальних для оцінки інтелектуальних здібностей.

Науковці з Каліфорнійського університету вирішили з’ясувати, чому в той час, коли поширення коронавірусної інфекції у США набирало обертів, одні люди сумлінно дотримувалися протиепідемічних заходів, а інші й надалі ігнорували соціальну дистанцію, носіння масок тощо.

Проаналізувавши поведінку 850 американців, які взяли участь у дослідженні, науковці виявили, що люди з більшим об’ємом робочої пам’яті з більшою ймовірністю виконували рекомендації органів охорони здоров’я, ніж ті, чия короткострокова пам’ять неспроможна вмістити великий обсяг інформації.

Це пояснюється тим, що люди з “масштабнішою” робочою пам’яттю краще здатні усвідомити, чим нехтування рекомендацій загрожує їм у перспективі. Тобто тверезо оцінити співвідношення “плюсів” і “мінусів” від дотримання протиепідемічних правил.

“Робоча” частина пам’яті, яка зберігає інформацію буквально впродовж кількох секунд, задіяна в процесі ухвалення рішень і “аргументації” тієї чи іншої поведінки людини в даний момент.

“Чим більший об’єм цієї оперативної пам’яті, тим вища ймовірність, що людина дотримуватиметься правил соціального дистанціювання. Цікаво, що це співвідношення зберігається навіть після того, як ми статистично враховуємо відповідні психологічні та соціально-економічні фактори, такі як депресивні й тривожні стани, особистісні риси, освіту, інтелект і рівень доходу”, – каже один з авторів дослідження, доцент психології Каліфорнійського університету Вейвей Чжан.

Як зауважив науковець, цей момент варто врахувати людям, які ухвалюють політичні рішення. Щоб враховувати когнітивні здібності значної частини населення, видаючи накази про обов’язкове носіння захисних масок чи дотримання дистанції.

“Рекомендації щодо таких заходів мають бути максимально стислими й лаконічними, щоб спростити для людей процес ухвалення рішень”, – вважає Чжан.

За його словами, поки дотримання соціальної дистанції в певному суспільстві не стане звичкою, рішення відійти далі від іншої людини чи носити маску потребуватиме значних розумових зусиль. На які об’єктивно спроможні не всі.

Проте з часом ситуація змінюється. І, скажімо, в тих регіонах США, де спалах коронавірусної інфекції набрав особливо великих обертів, дотримуватися заходів безпеки почали навіть ті, хто спершу категорично їх ігнорував.

Як приклад, автор статті наводить президента США Дональда Трампа, який впродовж тривалого часу категорично відмовлявся носити захисну маску. Але днями таки надів її під час відвідання військового госпіталю.

Щоправда, як випливає з матеріалу в “Дейлі мейл”, усе це стосується передусім тих людей, для яких в англійській мові вже винайшли нетолерантний термін covidiots (“ковідіоти“).

Тобто осіб, які ігнорують протиепідемічні заходи саме через забудькуватість або “по-дурості”. А не тих, хто робить це цілеспрямовано, наполегливо і нерідко – зловмисно.

Читайте також:
Президент Бразилії відчув симптоми COVID-19 і надів маску, проти якої раніше активно заперечував

“Дай 5!” Звідки взялися теорії про зв’язок технології 5G з коронавірусом і чому це ФЕЙК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна