Президент Бразилії відчув симптоми COVID-19 і надів маску, проти якої раніше активно заперечував

 

Президент Бразилії Жаїр Болсонару заявив, що має симптоми COVID-19, зокрема високу температуру (38 градусів), тому зробив черговий тест на коронавірус і чекає результатів.

Про це він повідомив в ефірі бразильської версії CNN 6 липня, пише “Німецька хвиля“. Результати тесту очікуються 7 липня (у другій половині дня за київським часом).

За словами Болсонару, для захисту від коронавірусу від профілактично вживає протималярійний засіб гідроксихлорохін (хоча наукові дослідження поставили під сумнів його ефективність у лікуванні COVID-19).

Як поінформувала пресслужба глави держави, він перебуває у своїй резиденції, а його стан здоров’я “добрий”. Втім, за повідомленнями бразильських ЗМІ, на поточний тиждень Болсонару скасував усі заплановані зустрічі та події.

Поки деякі опоненти президента відкрито висловлювали надію на те, що результати тесту виявляться позитивними, схвильовані прихильники президента прийшли під його резиденцію “провідати” Болсонару. Президент запевнив їх, що з ним усе гаразд.

“Я щойно повернувся з клініки, де пройшов обстеження. Мої легені чисті. Все ОК, розумієте?” – заявив глава держави.

При цьому, як наголошує CNN, Болсонару був у захисній масці й закликав прихильників не наближатися до нього.

“Не підходьте близько, чуєте? Це рекомендація для всіх!” – попередив президент.

Акцентують на цьому невипадково. Адже Болсонару – затятий противник обмежувальних заходів проти поширення коронавірусу, зокрема й носіння масок.

3 липня, тобто буквально за кілька днів до того, як стало відомо про його ймовірне зараження коронавірусом, президент Бразилії наклав вето на закон про загальний обов’язковий масковий режим у громадських місцях.

Згідно з позицією Болсонару, громадяни не зобов’язані носити захисні маски на підприємствах, у магазинах, школах, університетах, церквах та інших культових закладах.

Щоправда, президент таки погодився залишити обов’язковий масковий режим у таких транспортних засобах, як автобуси й таксі.

Вето президента ще може скасувати Національний конгрес Бразилії, відновивши тим самим чинність початкових правил.

Втім, бразильські юристи досі сперечаються про те, чи цей закон узагалі можна застосовувати на федеральному рівні. Адже ще у квітні Верховний суд Бразилії постановив, що за ухвалення розпоряджень та обмежень у зв’язку з пандемією коронавірусу відповідають міста й окремі штати.

Щодо Болсонару, то раніше він майже завжди з’являвся на публіці без маски й відверто ігнорував правила гігієни та дотримання мінімальної дистанції, називав коронавірус “незначним грипом” і навіть брав участь у мітингах проти карантину. Дійшло до того, що носити маску президента зобов’язав суд.

Також суд у Ріо-де-Жанейро заборонив уряду Болсонару поширювати рекомендації та інформацію, спрямовані проти обмежувальних заходів для стримування коронавірусу.

При цьому за останні кілька місяців Болсонару вже тричі проходив тест на коронавірус. У травні Верховний суд Бразилії зобов’язав президента оприлюднити результати чергового тесту, який виявився негативним.

Так Жаїр Болсонару навесні 2020 року реагував на повідомлення про те, що його тест на коронавірус виявився негативним

Як відомо, за кількістю інфікованих на коронавірус Бразилія посідає друге місце у світі після США. Станом на 7 липня в цій найбільшій країні Південної Америки зафіксовано загалом понад 1,6 мільйона інфікованих з початку пандемії. Одужало трохи більше 1 мільйона людей, померло від COVID-19 – понад 65 тисяч хворих.

За останніми оцінками, населення Бразилії становить близько 210 мільйонів.

Читайте також:
Уряд Бразилії закрив доступ до загальної “коронавірусної” статистики після критики про приховування даних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна