Уряд Бразилії закрив доступ до загальної “коронавірусної” статистики після критики про приховування даних

 

Уряд Бразилії припинив публікувати дані про загальну кількість інфікованих та померлих від коронавірусу. Критики називають це спробою приховати справжню кількість жертв у країні.

Про це пише “Німецька хвиля”.

Уряд Бразилії у суботу, 6 червня, припинив оприлюднювати загальну інформацію про кількість інфікованих та жертв COVID-19.

Напередодні, 5 червня, міністерство охорони здоров’я країни закрило доступ до сайту, на якому публікувало щоденні, щотижневі та щомісячні дані про статистику зараження і смертності у бразильських штатах.

Наступного дня доступ до сайту було відновлено. Але даних щодо загальної кількості діагностованих випадків коронавірусу в Бразилії в цілому та окремо по кожному зі штатів, як раніше, там уже не було. Тепер на сайті можна побачити дані лише за попередні 24 години.

Приховати статистику бразильська влада вирішила після того, як кількох місяців жорсткої критики з боку експертів, які стверджують, що уряд оприлюднює неповну статистику захворюваності й маніпулює деякими даними.

Як заявив президент Бразилії Жаїр Болсонару, показник загальної кількості хворих і померлих “не є репрезентативним” для поточної ситуації в країні. А деякі представники влади стверджують, що з низки штатів до міністерства охорони здоров’я надходять перебільшені дані про кількість жертв.

Сам Болсонару – активний противник запровадження обмежувальних заходів і навіть брав участь у демонстрації проти карантину, за запровадження якого голосував парламент.

Президент неодноразово звинувачував пресу в “роздмухуванні істерії” навколо пандемії, а в квітні звільнив з посади міністра охорони здоров’я Луїса Енріке Мандетту, який рішуче виступав за соціальне дистанціювання та інші обмежувальні заходи.

Раніше, наприкінці березня, суд заборонив уряду Болсонару поширювати неправдиву інформацію про коронавірус. Це рішення було ухвалено за скаргою офісу генерального прокурора, після того як президент поширив у фейсбуці відео із закликом “не зупиняти Бразилію” на карантин.

Станом на початок червня Бразилія впевнено посідає друге місце у світі за кількістю інфікованих, поступаючись тільки США.

За останню добу МОЗ країни повідомило про 27 075 нових випадків інфікування та 904 померлих від COVID-19.

З урахуванням цих цифр, за даними інфографіки Університету Джонса Гопкінса, від початку епідемії в Бразилії офіційно зафіксовано 672 846 заражень коронавірусною інфекцією. 35 930 інфікованих померли (це третій показник у світі після США та Великої Британії).

Читайте також:
“Ми крокуємо пеклом”: інфікований коронавірусом прем’єр про критичну ситуацію у Вірменії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна