“Ми крокуємо пеклом”: інфікований коронавірусом прем’єр про критичну ситуацію у Вірменії

 

У Вірменії склалася критична ситуація з епідемією коронавірусу, система охорони здоров’я перевантажена через велику кількість хворих і не спроможна вчасно надавати допомогу всім, хто її потребує.
А призвело до такого спалаху неналежне дотримання населенням протиепідемічних заходів безпеки.

Таку заяву зробив на брифінгу 6 червня інфікований коронавірусом прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Ми досягли критичної позначки і крокуємо пеклом. У Вірменії зараз є понад 200 хворих, які чекають черги на госпіталізацію. Система охорони здоров’я перевантажена і не встигає госпіталізувати хворих. Є випадок, коли через запізніле надання медичної допомоги померла людина. Два випадки смерті зареєстровані, коли пацієнт був у загальному відділенні, оскільки в реанімаційному відділенні не було місць”, – розповів Пашинян.

Прем’єр зізнався, що з огляду на стрімке погіршення ситуації, влада розглядала можливість оголошення “тотального карантину”. Але зрештою було вирішено, що бажаного результату це не дасть. І йдеться не лише про економічні проблеми, якими це загрожуватиме Вірменії, а насамперед про те, що карантин “не буде дотримуватися на належному рівні”.

Тож головне, за словами Пашиняна, – не в тому, щоб запровадити суворі обмеження, а в тому, щоб люди самі усвідомлювали всю важливість дотримання протиепідемічних заходів.

“Не вірте чуткам про те, що коронавірусу не існує, що маски носити не треба, бо вони не допомагають тощо. Це шкідлива пропаганда, і ми повинні докласти всіх сил для спільної боротьби з коронавірусом”, – наголосив прем’єр-міністр.

Ситуація з коронавірусом у Вірменії погіршується з від початку червня. Щодня кількість заражень перевищує 500, а за добу 6 червня було діагностовано 766 нових випадків інфікування.

Таким чином, станом на рано 7 травня у країні, де загальна численність населення близько 3 мільйонів, було зафіксовано 13130 підтверджених випадків COVID-19. Із них 4014 пацієнтів уже одужали, а 200 людей померло (ще у мінімум 72 померлих тести також підтвердили коронавірусну інфекцію, але причиною смерті вказані інші захворювання).

1 червня стало відомо, що коронавірусом заразився прем’єр-міністр Нікол Пашинян, а разом із ним і вся його сім’я.

Пашинян, який саме того дня відзначав 45-й день народження, заявив, що жодних симптомів хвороби у нього немає, а тести він здавав через те, що “планувалося вирушити на передову”. Як припустив прем’єр, заразитися він міг під час однієї з нарад від офіціанта, який працював без рукавичок, а згодом у нього підтвердили коронавірус.

Попри діагноз, глава уряду й надалі працює зі своєї резиденції (де мешкає разом із сім’єю) і там же, у дворі, проводить онлайн-брифінги.

Наприкінці травня Пашинян заявив, що в країні “почалася друга хвиля пандемії” коронавірусу.

І це при тому, що на початку пандемії Вірменія досить вчасно запровадила обмежувальні заходи, коли випадки захворювань були буквально одиничними: карантин було оголошено з 16 березня.

Оскільки епідеміологічна ситуація залишалася досить стабільною, з 4 травня деякі обмеження почали знімати, а з 18 травня було відновлено роботу громадського транспорту, відкрилися заклади харчування, спортзали, дитячі садочки тощо.

Тоді й почалися проблеми, про які згадав на брифінгу 6 червня прем’єр: люди не дотримувалися заходів безпеки й “забули” про обережність, що й призвело до спалаху епідемії.

За оцінками влади, не виключено, що ще близько 20 тисяч мешканців Вірменії уже інфіковані коронавірусом, самі того не знаючи.

Читайте також:
Головний епідеміолог Швеції визнав, що карантин мав бути жорсткішим, але порадив не поспішати з висновками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна