Коронавірус в ОРДЛО: окупанти повідомляють про 1974 інфікованих і випадки “ввезення” інфекції через КПВВ

 

Окупаційні адміністрації окремих районів Донецької та Луганської областей станом на ранок 14 липня повідомляють про сумарно 1974 інфікованих на коронавірусну інфекцію з початку пандемії.

Як стверджують у так званому “міністерстві охорони здоров’я ДНР”, на тимчасово непідконтрольній Україні території Донецької області діагностовано загалом 1398 випадків COVID-19. З них 621 людина вже одужала, 82 – померли.

У щоденних повідомленнях про кількість нових інфікованих офіційні органи “ДНР” називають різні цифри: скажімо, у зведенні за добу 10 липня йшлося про 24 нові випадки, 11 липня – лише про два. А за добу 13 липня “мінздрав” відзвітував аж про 36 нових заражених, але з уточненням, що напередодні досліджень на  COVID-19 у “республіці” не проводилося, бо “лабораторія була на санітарній обробці”.

При цьому в ОРДО повідомляють про обов’язкову обсервацію для осіб, які приїхали з підконтрольної території України (про прибулих з Росії такої інформації не наводиться), а також про випадки завезення коронавірусної інфекції через нещодавно відкриті КПВВ.

Наприклад, 7 липня в офіційному повідомленні “мінздраву ДНР” ішлося про те, що коронавірус було виявлено у шістьох людей, які приїхали з підконтрольної українській владі території Донецької області. Про аналогічні випадки серед прибулих через російський кордон, знову ж таки, нічого не повідомляється.

Нагадаємо, що окупанти під приводом карантинних заходів проти поширення коронавірусу переважно блокують переходи через  КПВВ на лінії розмежування.

До слова, днями в “ДНР” відбулася заміна “міністра охорони здоров’я”: ним знову став Олександр Оприщенко, який уже обіймав цю посаду в 2016-2018 роках. А Ольгу Довгошапко, яка очолювала “мінздрав” досі, ватажок “ДНР” Денис Пушилін призначив своєю радницею.

Тим часом в “ЛНР” навіть офіційні дані про кількість інфікованих оприлюднюють не щодня, а кілька разів на тиждень.

Тож, згідно з найсвіжішим повідомленням, на ранок 12 липня в ОРЛО було зафіксовано 576 випадків зараження коронавірусом за весь час. З них 485 осіб уже одужали й 14 людей померли.

Як писала “Новинарня“, українська влада та силовики вважають, що сепаратисти штучно занижують статистику щодо коронавірусу в ОРДЛО. Також про це говорив командувач операції Об’єднаних сил Володимир Кравченко.

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, статистика щодо виявлення захворюваності в ОРДЛО занижена мінімум в 2-2,5 рази шляхом встановлення діагнозів “ГРВІ”, “пневмонія” і “серцева недостатність”.

При цьому окупаційні адміністрації забороняють медикам поширювати інформацію про реальну ситуацію з коронавірусом. Крім того, оцінити ситуацію неможливо через брак тестів, а випадки COVID-19 в окупованих районах переважно завезені з Росії.

Нагадаємо, раніше “ЛНР” закривало відділення Луганської міської багатопрофільної лікарні №4 через загрозу подальшого поширення коронавірусу.

Читайте також:
“ДНР” і “ЛНР” провели військові паради на тлі коронавірусу. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.