У ВООЗ визнали, що коронавірус може поширюватися повітрям. Це може вплинути на рекомендації щодо масок

 

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що коронавірусна інфекція може поширюватися повітрям.

Про це повідомила технічний керівник ВООЗ щодо профілактики інфекцій і боротьби ними Бенедетта Аллегранці на брифінгу в Женеві у вівторок, 7 липня,

Вона підтвердила, що вірус поширюється не тільки через великі краплі при кашлі, чханні або спілкуванні, а й через найдрібніші частинки, які затримуються в повітрі усередині приміщень навіть при звичайному диханні інфікованої людини – так звані “біоаерозолі”.

“Ми визнаємо, що в цій області з’являються нові докази. Тому вважаємо, що повинні бути відкритими для цих даних і зрозуміти їх значення”, – зазначила Аллегранці.

За її словами, з’являються докази на підтвердження передачі коронавірусної інфекції повітрям, проте їх “необхідно інтерпретувати”.

Не можна виключати можливість передачі повітряним шляхом у громадських місцях, особливо в дуже специфічних умовах: у переповнених, закритих, погано провітрюваних приміщеннях”, – підкреслила Аллегранці.

Читайте також:
Співати й дихати – небезпечно! Хорова репетиція додала доказів версії про поширення SARS-CoV-2 повітрям

Раніше група з 239 вчених із 32 країн звернулася до ВООЗ із відкритим листом, в якому закликала визнати, що повітряний шлях передачі коронавірусу відіграє значно більшу роль, ніж вважалося досі.

Визнання цього факту може суттєво вплинути на рекомендації з профілактики коронавірусної інфекції.

Адже раніше фахівці ВООЗ вважали “аерозольний” шлях передачі настільки незначним, що не брали його до уваги, рекомендуючи, наприклад, носити захисні маски лише медичному персоналу й особам, які доглядають за хворими (а також – і передусім – самим хворим).

Пояснювалося це тим, що якщо коронавірусні вібріони поширюються переважно повітряно-крапельним шляхом, то важкі краплі швидко осідають на поверхнях і не залишаються в повітрі надовго, а отже, при відсутності близького контакту з хворим маска не особливо й потрібна.

Проте підписанти листа вважають штучним розподіл крапель, які виділяє інфікована людина, на великі й дрібніші (з яких складається біоаерозоль), особливо якщо йдеться про закриті приміщення. Повітряні потоки там рухаються повільно, що дозволяє вірусу накопичуватися в повітрі з мікроскопічними краплинками й збільшувати ризик зараження.

Якщо у ВООЗ прислухаються до науковців, які підписалися під зверненням, це може обернутися навіть не порадою, а суворою рекомендацією завжди носити маски в приміщеннях для всіх без винятку, а не лише медперсоналу.

Як писала “Новинарня“, раніше генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус уже заявив, що “зважаючи на нові факти”, організація радить урядам заохочувати широку громадськість носити маски там, де можливе поширення вірусу і складно дотримуватися фізичного дистанціювання”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна