Діти з ОРДЛО можуть вступати без ЗНО. Які існують пільги для ветеранів та їхніх дітей?

 

підготувала: Наталя Шумінська
юристка ГО “Юридична сотня”

Минулої п’ятниці Верховна Рада дозволила вступ до вишів без ЗНО для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. У соціальних мережах це викликало високий запит на інформацію щодо існування подібних пільг для ветеранів російсько-української війни та їх дітей.

Щоб відповісти на ці запитання, юристи ГО “Юридична сотня” провели онлайн-вебінар, на яких розповіли про:

  • пільги на освіту для дітей загиблих військовослужбовців;
  • пільги на освіту для ветеранів;
  • у чому суть змін для дітей із тимчасово окупованих територій;
  • зміни до порядку вступу у зв’язку з карантином.

Пільги для ветеранів та їхніх дітей, які передбачені законом

Пільги на здобуття освіти ветеранам та їхнім дітям передбачені в Законі України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту”.

Цей закон передбачає надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах. Порядок надання такої підтримки затверджений постановою КМУ від 23.11.2016 р. №975.

Державна цільова підтримка це форма допомоги на отримання освіти за рахунок коштів державного бюджету.

Державна цільова підтримка на навчання надається:

незалежно від віку:

  • учасникам бойових дій;
  • особам із інвалідністю внаслідок війни; 
  • постраждалим учасникам Революції Гідності;

до 23 років:

  • дітям учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, постраждалих учасників Революції Гідності;
  • дітям, один з батьків яких загинув/помер внаслідок участі в АТО/ООС, Революції Гідності;
  • дітям, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи; 
  • дітям, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення; 

У яких формах надається державна цільова підтримка?

  • У формі повної оплати навчання за рахунок державного або місцевих бюджетів*

* у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення відповідно до умов та правил прийому (з урахуванням квот, установлених відповідно до законодавства);

  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • першочергового переведення на державні місця;
  • надання соціальної стипендії*

*для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання;

  • безоплатного забезпечення підручниками за рахунок бібліотечного фонду закладу освіти;
  • безоплатного доступу до інтернету. 

Заклади, де можна скористатись гарантіями, можуть бути:

державні:

  • професійно-технічної освіти (училища, ліцеї)
  • вищої освіти (університети, академії, інститути, коледжі)

комунальні:

  • фахової передвищої освіти (фаховий коледж, військовий коледж сержантського складу, фаховий коледж зі специфічними умовами навчання).

У свою чергу, умови прийому до вишів визначаються щорічно наказом Міністерства освіти і науки України. Умови прийому до закладів вищої освіти у 2020 році затверджені наказом МОН від 11.10.2019 року №1285.

Актуальні умови вступу до ЗВО можна подивитися на сайті МОН.

Детальні правила прийому до конкретного ЗВО ви можете дізнатися на сайті цього закладу та/або безпосередньо в приймальній комісії.

Спеціальні умови участі в конкурсному відборі 

 У Правилах вступу на 2020 рік, у розділі 8, передбачені спеціальні умови участі в конкурсному відборі на здобуття вищої освіти.

Розіб’ємо умовно таких осіб на декілька категорій.

1) Особи з інвалідністю внаслідок війни проходять вступні випробування у формі співбесіди та в разі позитивного висновку про проходження співбесіди рекомендуються до зарахування. Якщо такі особи рекомендовані до зарахування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію, вони зараховуються на місця державного або регіонального замовлення.

Також за таким принципом вступають:

  • особи, яким Закон України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” надано право на прийом без екзаменів до державних ЗВО за результатами співбесіди;
  • особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).

2) Особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності та учасники бойових дій, у тому числі ті з них, які проходять військову службу (окрім строковиків) в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України, проходять вступні випробування у формі вступних іспитів (замість зовнішнього незалежного оцінювання) та в разі отримання кількості балів за кожний з іспитів не менше, ніж встановлений вишем мінімальний рівень, допускаються до участі в конкурсному відборі.

Особи цих категорій беруть участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів 2020 року або ж зовнішнього незалежного оцінювання 2018-2020 років з англійської, французької, німецької, іспанської мов, 2017-2020 років з інших предметів (у будь-яких комбінаціях за їх вибором). 

Вони беруть участь у конкурсному відборі в межах квоти-1 на місця державного або регіонального замовлення.

Квота-1 встановлюється в межах:

  • 10 відсотків (але не менше 1 місця)*;
  • 30 відсотків (у ЗВО (структурних підрозділах ЗВО), які функціонують на території Донецької та Луганської областей, і переміщених ЗВО)* 

*максимального (загального) обсягу державного або регіонального замовлення за відкритими та закритими (фіксованими) конкурсними пропозиціями.

  Також у межах квоти-1 вступають і інші особи, зокрема:

  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
  • особи, яким за рішенням регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти відмовлено в реєстрації для участі в 2020 році в зовнішньому незалежному оцінюванні через неможливість створення особливих (спеціальних) умов;
  • особи, які в 2020 році не брали участі в основній та додатковій сесіях ЗНО з певного(их) навчального(их) предмета(ів) через наявність захворювання або патологічного стану (Перелік таких захворювань та патологічних станів затверджений Наказом МОН, МОЗ від 29 серпня 2016 року № 1027/900).

3) Члени сімей загиблих, а саме:

діти, один з батьків яких загинув (зник безвісти) у районі проведення АТО/ООС або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення АТО/ООС, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, що виникло в період участі в АТО/ООС;

діти осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, чи зазнали каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я під час участі у Революції Гідності;

діти учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок цих бойових дій;

– особи, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, що загинув чи визнаний судом безвісно відсутнім під час виконання ним обов’язків військової служби.

Такі особи підлягають переведенню на вакантні місця державного або регіонального замовлення в обов’язковому порядку, незалежно від їхнього конкурсного балу.

4) Діти УБД, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності, можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію.

Це означає, що такі особи повинні вступати самостійно. У випадку, якщо вони не проходять на бюджетне місце, то можуть бути переведені у разі наявності такого вільного бюджетного місця.

За інформацією, наданою МОН, кожного року в процесі вступної кампанії залишається близько 12% бюджетних місць в процесі вступу.

Такі особи можуть бути переведені як перед початком навчання, так і в процесі навчання, наприклад, якщо звільняється бюджетне місце внаслідок відрахування інших бюджетників.

Але переводяться вищезгадані категорії осіб на бюджет лише в разі, якщо отриманий ними конкурсний бал менший від прохідного бала не більше ніж на 15 балів (на 25 балів – для спеціальностей, визначених у Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка).
Прохідний бал у даному випадку
це мінімальний бал, який дав можливість отримати рекомендацію до зарахування на місця державного замовлення за цією конкурсною пропозицією за загальним конкурсом. 

5) Особи, які звільнені з військової служби, починаючи з 01 грудня 2019 року включно, проходять вступні випробування у формі вступних іспитів (замість ЗНО і якщо не складали ЗНО з відповідних предметів у 2020 році) та в разі отримання кількості балів за кожний з іспитів не менше, ніж встановлений ЗВО мінімальний рівень, допускаються до участі в конкурсному відборі.

Особи цих категорій беруть участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів та/або ЗНО (результати вступних іспитів зараховуються з предметів, з яких вступник не складав зовнішнього незалежного оцінювання). 

Рейтингові списки вступників та рекомендації до зарахування

Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

У межах цих категорій рейтинговий список вступників впорядковується:

  • за конкурсним балом від більшого до меншого;
  • за пріоритетністю заяви від першої до останньої;
  • за середнім балом додатка до документа про здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень від більшого до меншого.

Якщо такі встановлені правила не дають можливості визначити послідовність вступників у рейтинговому списку, приймальна комісія ухвалює відповідне рішення самостійно на підставі аналізу поданих вступниками документів та вносить його до ЄДЕБО.

Де знайти навчальний заклад? 

  На сайті vstup.osvita.ua можна вибрати заклад вищої освіти за регіоном, галуззю знань та спеціальністю, дізнатись контакти закладів освіти, інформацію про спеціальності та освітні програми, конкурсні предмети, ліцензійні обсяги, обсяги державного замовлення тощо. 

Якщо ви належите до певної пільгової категорії, і в ЗВО взагалі, чи за спеціальністю, на яку ви бажаєте вступити, немає бюджетних місць, тоді обирайте іншу спеціальність, за якою такі місця передбачені, або інший навчальний заклад.

Вступ до ЗВО для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

03.07.2020 Верховна Рада підтримала законопроєкт №3734 про особливості вступу до закладів іищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Згідно з цим законопроєктом, вступ абітурієнтів відбувається до будь-якого ЗВО (наразі вступ можливий лише до обмеженого кола ЗВО) та без здавання ЗНО.

Окрім того, законопроєкт також передбачає можливість навчання абітурієнтів з тимчасово окупованих територій за державним замовленням в межах квот.

Законопроєкт №3734 станом на 07.07.2020 готується на підпис президенту.

Проте в Правилах вступу на 2020 рік поки що зміни не внесені і зазначено, що такі особи, які проживають на тимчасово окупованій території (та не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи) або переселилися з неї після 01 січня 2020 року, проходять вступні випробування у формі вступних іспитів (замість ЗНО) до уповноважених закладів вищої освіти (ЗВО) (які визначені в Наказі МОН від 24 травня 2016 року № 560), і, в разі отримання кількості балів за кожний з іспитів, не менше, ніж встановлений закладом вищої освіти мінімальний рівень, допускаються до участі в конкурсному відборі.

Також там зазначено, що такі особи беруть участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів (з урахуванням особливостей проходження державної підсумкової атестації в Освітніх центрах “Крим-Україна” або без такого врахування для осіб, які отримали документ про повну загальну середню освіту) та/або зовнішнього незалежного оцінювання (у будь-яких комбінаціях за їх вибором), і, в разі допуску до конкурсного відбору, беруть участь у такому конкурсному відборі в межах квоти-2 на місця державного або регіонального замовлення.

Квота-2 у свою чергу встановлюється в обсязі 20% (але не менше 1 місця) максимального (загального) обсягу державного замовлення за відкритими та закритими (фіксованими) конкурсними пропозиціями. Квота-2 не поширюється на інші категорії осіб.

Зміни у зв’язку з карантином

Міністерство освіти і науки внесло зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України (далі ЗВО). Змін зазнали терміни проведення вступної кампанії у 2020 році – усі дати зсунуто на місяць (серпень) з урахуванням прогнозу розвитку епідеміологічної ситуації. 

Основні дати:

  • вступна кампанія до ВНЗ цього року розпочнеться 1 серпня з реєстрації в електронних кабінетах;
  • прийом заяв 13-22 серпня;
  • вступні іспити, творчі конкурси 1-12 серпня (на бюджет), 13-22 серпня (на контракт);
  • співбесіди 16-18 серпня;
  • списки вступників, рекомендованих до зарахування за результатами співбесіди та за квотою-2 20 серпня (12 год.);
  • рейтингові списки вступників на основі ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів (включаючи квоту-1,-3,-4) 27 серпня (12 год.);
  • подача документів для зарахування на бюджет 31 серпня (18 год.);
  • зарахування вступників на бюджет відбуватиметься  до 5 вересня; 
  • зарахування вступників на контракт   до 30 вересня;
  • переведення на вакантні місця та на місця за рахунок цільових пільгових державних кредитів вступників, які зараховані на контракт, до 15 вересня;
  • із 15-17 вересня починається навчальний рік для першого курсу.

Порядок подання заяв

  Вступники на основі повної загальної середньої освіти подають заяви:

  • загалом в електронній формі, крім визначених випадків;
  • у паперовій формі для реалізації права на вступ за іспитами (у разі відсутності у вступника хоча б одного із сертифікатів ЗНО 2018-2020 років з англійської, французької, німецької, іспанської мов, 2017-2020 років з інших предметів), співбесідою або квотою-2.

Вступники можуть подавати заяви в електронній формі з подальшим поданням документів, що підтверджують право на вступ за співбесідою або квотою-2, які мають бути подані в відведені строки.

Читайте також:
“Вступ в українські виші без ЗНО – це шанс для дітей з ОРДЛО усвідомити себе українцями”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна